Beč: Vaučerima osigurano 10 miliona eura za ugostiteljstvo

Radiosarajevo.ba
Beč: Vaučerima osigurano 10 miliona eura za ugostiteljstvo
Pixabay / Ilustracija

Kako bi pomogao ponovnom pokretanju restorana i kafića koji su bili dva mjeseca zatvoreni, Grad Beč je sredinom juna svim je domaćinstvima dao vaučere za posjetu restoranima i kafićima. Bečlije su vrlo dobro prihvatili kampanju te su do sada otkupili trećinu svih vaučera u vrijednosti od ukupno 10 miliona eura.

Neki od njih odlučili su ih donirati humanitarnim organizacijama.

Zbog dvomjesečne obustave javnog života i pada broja turista, ugostiteljstvo u glavnom gradu Austrije pretrpilo je posebno teške posljedice. Bečki ugostiteljski obrt sastoji se od 6.500 ugostiteljskih kompanija koje pružaju 60.000 radnih mjesta u Beču i ostvaruju 1,4 milijarde eura prometa godišnje, javlja eurocommpr

Stoga je Grad odlučio pomoći ugostiteljima da prebrode krizu besplatnim vaučerima za sva bečka domaćinstva.

Sredinom juna jednočlano kućanstvo dobilo je vaučer u vrijednosti od 25 eura, dok je višečlano kućanstvo dobilo vaučer u vrijednosti od 50 eura. Za ovu mjeru, koja nadopunjuje niz državnih mjera za pomoć privredi, Grad će izdvojiti 40 miliona eura ako se iskoriste svi vaučeri.

"Odlučili smo se za kampanju kako bismo ponovo pokrenuli bečko ugostiteljstvo i vratili dio kvalitete života Bečlijama. Jako sam sretan što su građani dobro prihvatili ovu ponudu i do sada otkupili više od 300.000 vaučera u vrijednosti od 10 miliona eura, koji idu bečkim ugostiteljima “, rekao je gradonačelnik Michael Ludwig.

Bečlije ovim vaučerima mogu platiti hranu i bezalkoholna pića do kraja septembra ove godine u 3.700 restorana i kafića. Svi koji žele mogu vaučere donirati i humanitarnim organizacijama koje ih dijele socijalno slabijima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije