COVID / Beč: Obavezna maska u javnom prijevozu efikasna zaštita

18. 09. 2020. u 14:53:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 23

Medicinske studije pokazuju da nijedan lanac infekcije do sada nije otkriven u javnom prijevozu.

Obavezna zaštitna maska jednostavno je i efikasno sredstvo koje putnici i zaposlenici bečkog preduzeća za javni gradski prijevoz "Wiener Linien" još od sredine aprila koristite za zaštitu tokom pandemije, piše eurocommpr.ba

Ukupno 130 zaposlenih u sigurnosnoj službi ovog preduzeća dežuraju danonoćno i vode računa da se svi u vozilima i podzemnim stanicama pridržavaju pravila. Od početka jula, sigurnosna služba je opomenula oko 55.000 putnika koji nisu imali odgovarajuću zaštitu.

Svako ko odbije nositi zaštitnu masku, čak i nakon što mu se obrate i upozore, na kraju plaća kaznu od 50 eura i biva odstranjen iz vozila. Do sada je sigurnosna služba izdala 175 od ovih kazni.

"Ogromna većina putnika pridržava se pravila i ponovo apelujem na sve da u vozilima i na stanicama nose zaštitnu masku," rekla je članica gradske vlade za javni prijevoz, Ulli Sima.

Medicinske studije pokazuju da nijedan lanac infekcije do sada nije otkriven u javnom prijevozu. Sva vozila, a posebno površine s kojima putnici dolaze u kontakt, svakodnevno se temeljito čiste i dezinficiraju.

Prva vrata u autobusu i tramvajima zatvorena su kako bi se stvorila minimalna zaštitna udaljenost između vozača i putnika.

O obavezi nošenja maski bečki "Wiener Linien" svoje putnike obavještava putem različitih kanala, kao što su najave na stanicama, vizuelna obilježja, društvene mreže.

NEMA KOMENTARA