Beč: Nova otkrića o posljedicama požara u prirodi

Fena
Beč: Nova otkrića o posljedicama požara u prirodi
Fena / Požar

Analizom ugljenisanih uzoraka iz požara u prirodi tim naučnika Centra za mikrobiologiju i ekologiju Univerziteta u Beču dokazao je postojanje povišene koncentracije štetnih molekula u biljkama, zvanih slobodni radikali, i do pet godina nakon požara.

Svake godine u požarima širom svijeta izgori više od 250 megatona biljaka. Prema studiji Univerziteta u Beču, u ugljenisanim ostacima otkriveno je postojanje velikih količina slobodnih radikala sa štetnim efektima po ekosistem i ljudsko zdravlje. Posebno visoke koncentracije slobodnih radikala pronađene se u ugljenisanom drvetu.

"Slobodni radikali stvaraju reaktivne supstance koje štete flori i fauni. Njihova količina u tlu se nakon požara povećava za deset do hiljadu puta te se tu zadržava narednih pet godina. Koncentracija slobodnih radikala raste sa stepenom ugljenisanja", objašnjava Thilo Hofmann, jedan od autora studije.

Fokus naredne studije biće stavljen na posljedice po mikroorganizme i ekosistem.

Stručnjaci za požare u prirodi širom svijeta vrše ispitivanja o posljedicama požara na ekološke procese poput globalnog kruženja ugljika i erozije tla.

Ukupno 60 uzoraka iz deset različitih požara poslano je na analizu u Beč.

Rezultati studije objavljeni su u časopisu "Nature Communications Earth & Environment", saopćio je Eurocomm-PR Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije