Veliki šumski požari u Perthu: Oštećene desetine kuća

0
Radiosarajevo.ba
Veliki šumski požari u Perthu: Oštećene desetine kuća
Foto: EPA-EFE / Veliki požari u Perthu

Australijski vatrogasci bore se danas sa velikim šumskim požarima u kojima su oštećene desetine kuća blizu grada Pertha na zapadu zemlje, koji je trenutno u blokadi zbog koronavirusa.

Više kuća je izgorjelo kao i polja na istoku Pertha, četvrtog grada po veličini u zemlji, oko 30 kilometara od centra grada.

"Požar se proširio na površini od 7.000 hektara i u krugu od 75 kilometara", rekao je danas novinarima šef vatrogasaca i hitnih službi Creg Voters navodeći da je požar dupliran tokom noći.

Vatrogasci su naveli da rade u vrlo promjenjivim uslovima na temperaturama koje dostižu i 37 stepeni Celzijusa.

Voters je rekao da je stotine ljudi bilo primorano da napusti domove i da se smesti u prihvatne centre. Procjenjuje se da je uništeno oko 30 kuća. Jedan vatrogasac je prebačen u bolnicu zbog udisanja dima ali pored toga za sada nema izvještaja o povrijeđenima.

Perth je pored toga od nedjelje ušao u petodnevni strogi karantin zbog otkrića prvog slučaja lokalnog prijenosa koronavirusa u posljednjih deset mjeseci u toj australijskoj državi Zapadna Australija.

Zapadna Australija suočena je sa dvije vrste hitnih situacija, opasnim požarom i zatvaranjem zbog COVID-19”, rekao je premijer te države Mark McGowan.

Zapadna Australija je bila relativno pošteđena od razornih šumskih požara koji su pogodili države Novi Južni Wels i Viktorija prije godinu dana, piše Nova.rs

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije