Beč: Američke diplomate obolijevaju od misteriozne bolesti

1
Radiosarajevo.ba
Beč: Američke diplomate obolijevaju od misteriozne bolesti
Foto: EPA-EFE / Beč

Američka vlada istražuje niz zdravstvenih incidenata u austrijskoj prijestolnici Beču u koje su bili uključeni njezini diplomati i ostalo administrativno osoblje.

Više od 20 dužnosnika izvijestilo je o simptomima sličnim sindromu Havane - misterioznoj bolesti mozga - otkako je predsjednik Joe Biden preuzeo dužnost u januaru.

Sindrom je neobjašnjiv, ali američki naučnici kažu da ga je najvjerojatnije uzrokovalo usmjereno mikrovalno zračenje.

Prvi je put registriran na Kubi 2016. godine. Naime, američki i kanadski diplomati u Havani žalili su se na simptome koji se kreću od vrtoglavice, gubitka ravnoteže, gubitka sluha i tjeskobe do nečega što su opisali kao "kognitivna magla".

Sjedinjene Države optužile su Kubu za tzv. "sonične napade", što je ova država snažno negirala, a incident je doveo do povećane napetosti između dviju nacija. Američka akademska studija 2019. otkrila je "abnormalnosti mozga" kod diplomata koji su se razboljeli, ali Kuba je odbacila izvještaj, podsjeća BBC.

Bečki slučajevi prvi su put izašli na vidjelo u časopisu New Yorker u petak, a kasnije ih je potvrdio američki State Department, koji je rekao da "energično istražuje slučajeve".

U junu je američki državni tajnik Antony Blinken najavio široku reviziju uzroka  ove bolesti.

Reuters je citirao izjavu austrijskog Ministarstva vanjskih poslova u kojoj se kaže da "sarađuje s američkim vlastima u istrazi". Beč je dugo bio središte diplomatskih aktivnosti i imao je reputaciju žarišta špijunaže, posebno tokom hladnog rata.

Zemlje poput SAD-a tamo imaju veliko diplomatsko prisustvo. Grad je trenutno domaćin neizravnih razgovora između Irana i SAD-a zbog pokušaja oživljavanja iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije