U toku istraga: Misteriozni napad "usmjerenom energijom" i na Bijelu kuću?

3
Radiosarajevo.ba
U toku istraga: Misteriozni napad "usmjerenom energijom" i na Bijelu kuću?
Foto: Facebook / Bijela kuća

Krajem 2016. godine, osoblje američke i kanadske ambasade stacionirano u Havani na Kubi počelo je doživljavati misteriozne zdravstvene probleme, u rasponu od gubitka sluha do problema s pamćenjem i mučnine.

Simptomi su kasnije postali poznati kao "sindrom Havane".

Kasnije su istrage zaključile da su incidenti mogli uključivati postavljanje nekog nepoznatog mikrovalnog oružja, koje je nepoznati protivnik postavio da cilja osoblja, ali niti jedna vlada još uvijek nije objavila nijedno konačno objašnjenje.

Sada CNN izvještava da nekoliko saveznih agencija istražuje najmanje dva moguća incidenta "usmjerenog energetskog napada" na američkom tlu koji bi mogli biti povezani s incidentima na Kubi.

Jedan od njih navodno se dogodio u blizini Bijele kuće u novembru - što je očigledni napad na "nervni centar" američke politike i kao takav je značajna eskalacija u misterioznoj sagi.

Usmjereni energetski napadi

Agencije još nisu donijele zaključak što se dogodilo, ali simptomi koje je doživio barem jedan dužnosnik u blizini velikog travnjaka južno od Bijele kuće slični su onima koje su imali pripadnici CIA-e i State Departmenta u Havani.

Prema CNN-u, službenici koji su ranije ovog mjeseca informirali zakonodavce o tom pitanju, tvrdili su da je Rusija možda stajala iza napada.

Ovomjesečni brifing također je sadržavao izvještaje o američkim vojnicima koji su bili stacionirani na Bliskom istoku i drugdje koji su imali slične simptome, kao što je Politico izvijestio prošle sedmice.

Ozbiljna prijetnja

No, sumnjive usmjerene energetske napade vrlo je teško utvrditi i istražiti.

A istovremeno, mnogi tvrde da Pentagon ne čini dovoljno da ih istraži.

"Prošle godine to se pitanje često javljalo u našoj radnoj grupi - bilo je to glavno pitanje a učinili smo vrlo malo da ga riješimo", rekao je Jim Politics, član Odbora za oružane snage (R-IN) za Politico.

"Nismo to shvatili ozbiljno kao prijetnju", dodao je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije