Ptice umiru u SAD od misteriozne bolesti: "Ovo postaje složena zagonetka"

1
Radiosarajevo.ba
Ptice umiru u SAD od misteriozne bolesti: "Ovo postaje složena zagonetka"
Foto: Science Alert / Jedna od bolesnih ptica

Ptice pjevice misteriozno umiru širom srednjeatlantske regije SAD-a.

Mnoge su pronađene bolesne, s oticanjem i iscjetkom iz očiju; neke izgledaju kao da imaju problema s podizanjem glave. One također imaju neurološke simptome poput drhtanja, dezorijentacije, nestalnog leta i nedostatka ravnoteže.

Više od 280 bolesnih ili mrtvih ptica pronađeno je samo u Indiani od maja.

Pogođene vrste uključuju plave sojke, obične grakle, američke crvendaće, sjeverne kardinale i europske čvorke u državama poput Ohia, Kentuckyja, Pennsylvanije, Virginije, Zapadne Virginije, Marylanda i Washingtona.

Toksikološki testovi i obdukcije do sada nisu dali konačne odgovore, ali su odbacili neke uobičajene sumnjivce poput virusa ptičje gripe, virusa zapadnog Nila i salmonele.

"Kako se ovo odvija, postaje složena zagonetka", rekla je veterinarka s Univerziteta Pennsylvania Lisa Murphy za The Philadelphia Inquirer. "Niti jedna bolest ili uzročnik bolesti se ne pojavljuje. Čini se da je ovo nešto jedinstveno i neobično."

Još je testova u toku.

To je poput "pokušaja pronalaska nepoznatog predmeta u plastu sijena", rekla je ornitologinja Odjela za prirodne resurse Indiane Allisyn Gillet.

Bez obzira na uzrok bolesti, čini se da su mlade ptice posebno osjetljive.

Naučnici i dužnosnici sada traže pomoć javnosti.

"Ako naiđete na bolesne ili mrtve ptice, obratite se svojoj državnoj ili okružnoj agenciji za zaštitu divljih životinja radi daljnjih uputa i pomoći im u praćenju ovog događaja", objavila je Američka geološka služba (USGS) u ažuriranju.

Agencija i drugi stručnjaci za divlje životinje pozivaju ljude da ne puštaju van svoje kućne ljubimce, izbjegavaju rukovanje pticama bez zaštite - poput plastične vrećice - te da prestanu hraniti i pružati vodene kupke za ptice dok ova bolest traje, jer ove aktivnosti mogu pomoći u širenju potencijalnih patogena.

"Hranilice i kupke za ptice očistite 10-postotnom otopinom izbjeljivača (jedan dio izbjeljivača pomiješan s devet dijelova vode), isperite vodom i ostavite da se osuši na zraku", savjetuje USGS.

Ovo je samo najnoviji događaj umiranja ptica u SAD-u, što je zabrinjavajuće. Prošle su godine deseci hiljada ptica pjevica, uključujući tzv. migratorne muholovke, pronađene izgladnjele u Novom Meksiku, Koloradu, Teksasu, Arizoni i Nebraski.

Naučnici su sumnjali da je to uzrokovano nerazumno hladnim vremenom povezanim s klimatskom krizom.

Dobra vijest je da se čini da se broj oboljelih ptica smanjuje na području Washingtona, gdje je tajanstvena bolest prvi put prijavljena. Nadamo se da će istraživači uskoro znati više.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije