Ljekari za BBC: Virus kod pojedinih čini krv "ljepljivom", a to je ozbiljan problem

Radiosarajevo.ba
Ljekari za BBC: Virus kod pojedinih čini krv "ljepljivom", a to je ozbiljan problem
Foto: EPA-EFE / Hitna pomoć u Londonu

Do trideset posto pacijenata koji su imali teški oblik infekcije COVID-19 razvili su opasne krvne ugruške, tvrde medicinski eksperti.

Ovi ugrušci, što još nazivamo trombozom, mogu biti veliki faktor zbog kojeg su brojni ljudi umrli. Formiraju se zbog prirodnog odgovora našeg organizma na virus - odnosno tešku upalu koju isti uzrokuje u plućima. 

Diljem svijeta, pacijenti se suočavaju s brojnim medicinskim komplikacijama virusa, od kojih su neki fatalni. U martu, dok se virus širio planetom, doktori su počeli viđati veliki postotak pacijenata s ugrušcima koji su stizali u bolnici, mnogo veći od prosjeka. 

A tu su još bila i druga ružna iznenađenja, poput otkrića o formiranju stotina mikrougrušaka u plućima nekih pacijenata. Virus je povećao slučajeve duboke venske tromboze - krvni ugrušci koji se uglavnom stvaraju u nogama - što može biti smrtonosno, ako se dio otkine i pomjeri u organizmu, prema plućima, blokirajući krvne žile. 

Umjetnik Brian McClure, piše BBC, prošlog je mjeseca prevezen u bolnicu zbog upale pluća uzrokovane virusom SARS-CoV-2. No, u bolnici su otkrili da ima veću životnu bitku: "Otkrili su da imam krvne ugruške u plućima. Rekli su mi da je to posebno opasno. Tad sam se i ja zabrinuo. Shvatio sam da ako se ubrzo ne oporavim, u ozbiljnom sam problemu."

Srećom, oporavlja se i sad je već na liječenju kod kuće. 

"S velikim dolaskom podataka proteklih sedmica mislim da je jasno da je tromboza veliki problem", kazao je Roopen Arya, profesor tromobze i hemostaze pri King's College bolnici u Londonu. "Posebno to vidimo kod teško ugroženih pacijenata, koji su na kritičnoj njezi, a pojedine nedavne studije sugeriraju da je skoro polovina pacijenta imala pulmonarni embolizam ili krvni ugrušak u plućima.“

On vjeruje da bi broj kritično bolesnih pacijenata od COVID-a s trombozom mogao biti mnogo veći nego što je zvanični podatka za Europu (30 posto).

Tim ovog profesora analizirao je uzorke pacijenata koji su pokazali kako koronavirus njihovu krv čini „ljepljivijom“. A, „ljepljiva“ krv dodi do krvnih ugrušaka. Ova promjena u krvi rezultat je teške upale u plućima i prirodnog odgovora našeg tijela na to.

„Kod teško oboljelih vidimo navalu hemikalija u krv, a ovo ima efekt na aktiviranje krvnih ugrušaka“, govori profesor Arya, što opet vodi do teškog narušavanja zdravlja kod oboljelih.

Profesorica Beverley Hunt, ekspertica za trombozu, objašnjava da „ljepljiva krv“ ima i druge posljedice – vodi većem procentu moždanih i srčanih udara. 

„I da, 'ljepljiva' krv povećava stopu smrtnosti od COVID-a“, dodaje ona. 

Pritom, pojedine studije pokazale su da razrjeđivači krvi koji se koriste za tretman krvnih ugrušaka ne rade uvijek. Ako se poveća doza lijeka, to povećava rizik do velikog krvarenja što također može biti fatalno.

"Balans između liječenja tromboze i uzrokovanja krvarenja je vrlo delikatan", poručuje i prof. Arya, no sada medicinska zajednica diljem svijeta počinje još više surađivati kako bi pronašli najsigurniji i najefikasniji način rješavanja ovog problema.

U toku su pokusi kako bi se našla standardna doza razrjeđivača krvi koja bi se koristila u svim zemlja. Treba naglasiti da pojedini eksperti vjeruju da možda postoji još jedno rješenje: pronaći način da se reducira akutna upala pluća koja vodi do stvaranja ljepljive krvi – uzroka problema.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije