Zabrinjavajuće informacije: Pojavili su se novi simptomi koronavirusa?

Radiosarajevo.ba
Zabrinjavajuće informacije: Pojavili su se novi simptomi koronavirusa?
Printscreen / Alemka Markotić

Prve i glavne simptome koornavirusa svi već znamo. Njih je, uz neke dodatne, imao i ljekar Dragutin Petković, koji je COVID-19 uspješno prebolio: ”Ja sam na sreću prebolio blagi oblik infekcije koronavirusom. Imao sam dva, tri dana blago povišenu temperaturu i lagane bolove u mišićima te osobito mišićima očiju i osjećaj malaksalosti”.

Trajne posljedice

Studija sveučilišta iz Wuhana pokazala je i jednu zabrinjavajuću stvar. Bolest je kod nekih ljudi koji su preboljeli njen teži oblik, ostavila trajne posljedice. Jedna od njih je otežano disanje koje je ostalo i nakon što je pacijent ozdravio. Zbog toga što virus oštećuje krvne žile, od 20 do 40 posto pacijenata dobilo je krvne ugruške, koji su povećali vjerojatnost od moždanog udara čak i kod mlađih osoba.

Kod mnogih pacijenata stradali su i bubrezi. Virus udara i ispod pojasa pa je čak petina ispitanika rekla da osjeća bol u testisima što može značiti da su pretrpjeli i upalu, koja bi mogla utjecati na plodnost.

”Srećom, nisu mi preostale nikakve komplikacije nakon bolesti koronavirusa. Naravno da je to tako najčešće kod blagih oblika bolesti. Međutim, kod bolesnika koji prebole teški oblik ove infekcije, to može ostaviti teške posljedice. Jedna od tih je fibroza pluća koja može stvarati ozbiljan oblik invaliditeta za tu osobu u daljnjem životu”, upozorava Petković.

”Očekujemo da će biti kroničnih posljedica. Treba ih pratiti i bilo bi dobro da one ostanu ograničene vremenski, ali vrlo je moguće da će neke od njih biti trajnog karaktera”, upozorava Markotić.

U Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i drugim zemljama regiona je najviše pacijenata zaraženo tek u posljednjih mjeseca dana i trebat će proći dosta vremena prije neko što možemo biti sigurni je li koronavirus na neke ostavio i trajni trag.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije