U Federaciji BiH prijavljene 19.632 osobe sa simptomima sličnim gripi

Fena
U Federaciji BiH prijavljene 19.632 osobe sa simptomima sličnim gripi
Foto: EPA-EFE / Ilustracija
Svake godine u Federaciji BiH bude registrirano od 30.000 do 40.000 osoba sa simptomima sličnim gripi.

Kako je rečeno Feni iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH, u sezoni gripe prijavljene su ukupno 19.632 osobe sa simptomima sličnim gripi, od kojih je dosad registrirano osam umrlih.

Kako kažu, sezona najčešće počinje u decembru, a najveći broj oboljelih registriran je u periodu januar-februar, kada bude registriran i najveći broj teških slučajeva gripe.

Ističu da svake sezone gripe, registriraju i određen broj umrlih od komplikacija gripe.

S poboljšanjem laboratorijske dijagnostike, i u Federaciji BiH se prijavljuju smrtni slučajevi povezani sa gripom.

Tako je Zavodu za javno zdravstvo FBiH prijavljeno deset umrlih u sezoni 2014/2015., 11 u sezoni 2015/2016., tri osobe u sezoni 2016/2017., a u sezoni 2017/2018., do sada  je registrirano osam umrlih od gripe.

"Najveći broj umrlih je imao već neko hronično oboljenje. Uglavnom su nevakcinisani ili nepoznatog vakcinalnog statusa. Ovu sezonu karakterizira široka rasprostranjenost i srednji intenzitet gripe", avode iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Od početka sezone prijavljuju se oboljeli sa simptomima sličnim gripi, ali prva laboratorijska potvrda je registrirana sredinom novembra.

Prema izvještaju Kliničke mikrobiologije Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, početkom novembra detektiran je virus gripe tip B, koji je dominirao u uzorcima do kraja januara.

Virus gripe tip A H1N1 pnd09 detektiran po prvi put u trećoj sedmici januara. Trenutno su u cirkulaciji tip gripe A i tip gripe B. Epidemiološki nadzor nad gripom započinje u oktobru i završava u maju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije