Novi izum / Austrija izumila sprej protiv koronavirusa

27. 04. 2021. u 13:03:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Sprej za usta kompanije Ökopur iz mjesta Hall u austrijskom Tirolu postigao je dobre rezultate, potvrdili su iz laboratorije Medicinskog fakulteta u Innsbrucku.

Posljednjih mjeseci u laboratoriju medicinskog sveučilišta u Innsbrucku testirali su više sprejeva, prenosi Jutarnji.hr.

Nakon što je virus određeno vrijeme bio izložen spreju, daje se ljudskim stanicama, a potom se provjerava je li došlo do zaraze.

“Ako pustite sprej da djeluje do minute, može pokazati vrlo visoko smanjenje zaraznosti virusom. Uočili smo smanjenje i do 100 posto", prenio je novinarima Wilfried Posch s insbruškog Instituta za higijenu i medicinsku mikrobiologiju.

To znači da bi se tirolski sprej mogao koristiti za stvaranje zaštitnog sloja protiv zaraze koronavirusom, pa bi mogao štititi ljude u situacijama u kojima se gužve ne mogu izbjeći, kao što je vožnja javnim prijevozom.

Sprej se ne može koristiti kao lijek, mogao bi poslužiti za smanjenje rizika od zaraze, uz maske i držanje distance.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA