Austrija, Danska i Grčka traže odobrenje vakcine AstraZeneca

0
Radiosarajevo.ba
Austrija, Danska i Grčka traže odobrenje vakcine AstraZeneca
Foto: EPA-EFE / Sebastian Kurz

Danska, Grčka i Austrija zatražit će od Europske agencije za lijekove (EMA) brzo i "nebirokratsko" odobrenje vakcine AstraZeneca, izjavio je danas austrijski kancelar Sebastian Kurz.

On je, nakon razgovora sa kolegama iz kruga država koje su prve preduzele mjere u borbi protiv koronavirusa, kazao da je dogovoreno zajedničko djelovanje sa premijerima Danske i Grčke. 

"AstraZeneca je vakcina koju razvijaju poznati eksperti, EMA od 12. januara ima sve podatke o toj vakcini. Meni je važno da ćemo se založiti za bržu odluku EMA", objasnio je Kurz. 

Zatražio je hitnu, nebirokratsku odluku o odobrenju vakcine. 

Podsjetio je da se ta vakcina već koristi u Velikoj Britaniji i nekim drugim zemljama. 

Također je ukazao da je bilo planirano da EMA krajem mjeseca održi sjednicu u vezi odluke o odobrenju AstraZeneca vakcine. 

"Nama je važan svaki dan. Novi soj je jasno infektivniji, pa nas stavlja pred veliki izazov. Svaki dan koji se dobije bržim odobrenjem vakcine je dobijeni dan u borbi protiv koronavirusa", naglasio je Kurz. 

Također je zatražio da se u EU donese jasna strategija u vezi putovanja, to jest ulaska iz takozvanih trećih zemalja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije