! / Alemka Markotić objavila koliko je ljudi u Hrvatskoj imalo nuspojave od vakcine

17. 01. 2021. u 21:16:00 Hina

Shares: 0

"U Hrvatskoj se do vikenda cijepilo oko 46 hiljada građana, a kod njih 80 zabilježene su uglavnom blaže nuspojave", izjavila je direktorica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić.

Napomenula je i da je zabilježena jedna teža nuspojava, da se radilo o alergijskoj reakciji koju su liječnici spremno dočekali i "riješili kako treba".

Ravnateljica Markotić u Dnevniku HTV-a kazala je da se nakon druge doze cijepljenja očekuju "neke nuspojave poput temperature i bolne ruke", ali da nisu zabilježene opasne nuspojave ni tokom kliničke studije ni prilikom cijepljenja u zemljama u kojima je cijepljen veći broj ljudi.

Istaknula je da će Hrvatska uskoro imati odobrena četiri proizvođača cjepiva, budući da je naručila velike količine cjepiva AstraZenece, koje bi krajem mjeseca moglo biti odobreno, a ohrabruje i najava za Johnsonovo cjepivo, za koje će se, "izgleda, puno brže moći predati dokumentacija".

"Epidemiološka slika sve je bolja, ali pri popuštanju mjera treba biti oprezan jer se širi novi soj virusa", zaključila je direktorica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA