Alemka Markotić: Imunitet nakon cijepljenja do godinu dana, ima još dobrih vijesti

0
Radiosarajevo.ba
Alemka Markotić: Imunitet nakon cijepljenja do godinu dana, ima još dobrih vijesti
Printscreen / Alemka Markotić

Nacionalni stožer civilne zaštite Hrvatske održao je konferenciju za novinare o epidemiološkoj situaciji.

Doktorica Alemka Markotić pojasnila je da je manji pritisak na zdravstveni sistem u posljednjih sedmicu dana.

"Apeliram na pridržavanje svih mjera i dalje da bismo zadržali taj trend pada. Ohrabrujuće je i da u drugim medicinskim centrima imamo značajan pad bolesnih, smanjuje se i broj na respiratoru pa očekujemo i smanjenje smrtnosti. Dobra stvar je da je u petak Galveston s Pfizerom pokazao da to cjepivo djeluje i na nove mutacije koje se brzo šire. Druga dobra vijest je od Moderne: nakon četiri mjeseca su antitijela u krvi i dalje u visokoj razini. Očekuje se da bi se mogla puno dulje održavati. I kod nas informacije govore o osam mjeseci održanog imuniteta. Istraživanja Moderne i Pfizera mogu biti relevantna za oba cjepiva. Ohrabrujuće je i to što je objavila Astra Zeneca. Imunitet bi se i nakon cjepiva mogao održavati i do godine dana, a vjerojatno i više", rekla je Markotić.

Poručila je i da je bitno da se što više ljudi cijepi, kako bi se svi što prije vratili normalnijem životu, piše jutarnji.hr.

Učesnici konferencije su najavili da će ostati 48-satna obaveza negativnog PCR testa, odnosno samoizolacija do momenta dobivanja negativnog testa u Hrvatsku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije