Modernino cjepivo protiv COVID-19 dobilo zeleno svjetlo u EU

0
Radiosarajevo.ba
Modernino cjepivo protiv COVID-19 dobilo zeleno svjetlo u EU
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Evropska agencija za lijekove (EMA) odobrila je korištenje vakcine protiv COVID-19, koju proizvodi kompanija Moderna za starije od 18 godina, odlučila je EMA na sjednici.

U saopćenju za javnost su istakli da je utvrđeno da ova vakcina ispunjava standarde sigurnosti i kvaliteta, te je efikasna do 94,1 odsto nakon dvije doze date u razmaku od 28 dana.

"Ovo cjepivo pruža nam još jedan alat za prevladavanje trenutne hitne situacije.

Kao i za sve lijekove, pomno ćemo pratiti podatke o sigurnosti i učinkovitosti cjepiva kako bismo osigurali trajnu zaštitu građana EU. Naš rad uvijek će se voditi znanstvenim dokazima i našom predanošću zaštiti zdravlja građana EU", rekao je Emer Cooke, izvršni direktor EMA.

U pitanju je druga vakcina protiv koronavirusa čije je korištenje dozvoljeno na teritoriji EU, nakon što je krajem decembra prošle godine autorizovana vakcina koju proizvode Pfizer i BioNTech te je i započeta vakcinacija.

Za razliku od vakcine Pfizer-BioNTech, koja mora biti čuvana na -70 stepeni Celzijusevih, a nakon odmrzavanja upotrijebljena za pet dana, Modernina vakcina se lakše transportuje jer je za njeno očuvanje potrebna temperatura od -15 stepeni na kojoj može opstati do mjesec dana, a na sobnoj temperaturi i do 12 sati.

Postoje i druge razlike, a zanimljivo poređenje ove dvije vakcine napravila je VOA, što možete detaljnije pogledati na ovom LINKU.

Najčešće nuspojave kod COVID-19 cjepiva Moderna obično su bile blage ili umjerene i poboljšale su se u roku od nekoliko dana nakon cijepljenja. Najčešće nuspojave su bol i oteklina na mjestu uboda, umor, hladnoća, vrućica, natečeni ili osjetljivi limfni čvorovi ispod ruke, glavobolja, bolovi u mišićima i zglobovima, mučnina i povraćanje.

Dozvola za korišenje Modernine vakcine bila je razmatrana i prije dva dana, ali je donošenje odluke odloženo za danas.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije