SAD: Odobrena i Modernina vakcina protiv koronavirusa!

0
Hina
SAD: Odobrena i Modernina vakcina protiv koronavirusa!
Foto: EPA-EFE / Moderna Inc.

Modernina vakcina protiv koronavirusa u petak je postala druga po redu koja je dobila odobrenje za hitnu upotrebu od američke Agencije za hranu i lijekove (FDA).

FDA je najavila odobrenje dan nakon što je stručna komisija odobrila njeno korištenje.

Odluka FDA temelji se na rezultatima kasne faze studije na 30.000 dobrovoljaca koja je utvrdila da je cjepivo gotovo 95 posto učinkovito u prevenciji koronavirusa. Cjepivo je imalo relativno male nuspojave, uključujući bol oko mjesta uboda i oticanje.

Radi se o drugom po redu odobrenom cjepivu, nakon Pfizer/BioNTechove vakcine prošlog petka.

"S obzirom na to da su sada dostupna dva cjepiva za prevenciju Covida-19, FDA je poduzela još jedan presudan korak u borbi protiv ove globalne pandemije koja svakodnevno uzrokuje velik broj hospitalizacija i smrtnih slučajeva u Sjedinjenim Državama", izjavio je povjerenik FDA Stephen M. Hahn.

Očekuje se da će se Modernino cjepivo koristiti na teže dostupnim mjestima, poput ruralnih bolnica. Najprije će biti cijepljene osobe najizloženije koronavirusu i korisnici domova za starije.

Baš kao i Pfizerovo, i Modernino cjepivo davat će se u dva navrata s razmakom od 28 dana.

Jedna od glavnih razlika između njih je u tome što se Modernino cjepivo može skladištiti na -20 stepeni, dok se Pfizerovo treba skladištiti i držati na -75 Celzijevih stepeni, što njegov transport čini vrlo kompliciranim.

Moderna ima ugovore s američkom vladom prema kojima ove godine treba osigurati 20 miliona doza i ukupno 200 miliona doza do kraja juna 2021. godine. Biotehnološka tvrtka dogovarala je s američkom vladom pripremu za distribuciju 5,9 miliona cjepiva već ovog vikenda.

Američki predsjednik Donald Trump na Twitteru je pozdravio autorizaciju cjepiva. "Čestitam, Modernino cjepivo je sada dostupno", napisao je.

"Pred nama su svjetliji dani", ustvrdio je novoizabrani američki predsjednik Joe Biden, koji planira cijepljenje u ponedjeljak.

Više od 307.000 ljudi je umrlo od infekcije COVID-19 u Sjedinjenim Državama, prema podacima sveučilišta Johns Hopkins.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije