Dolly Parton donirala milon dolara za istraživanje Modernine vakcine

0
Radiosarajevo.ba
Dolly Parton donirala milon dolara za istraživanje Modernine vakcine
Foto: EPA-EFE / Dolly Barton

Američka country pjevačica i glumica Dolly Parton donirala je milion dolara za istraživanje Moderna cjepiva koje pokazuje 95 posto zaštitu od koronavirusa.

U aprilu je Parton donirala milion dolara za istraživanje nakon što joj je njen prijatelj dr. Naji Abumrad s Instituta za infekcije, imunologiju i upalu na Univerzitetu Vanderbilt u Tennesseeju rekao da napreduju u potrazi za lijekom protiv virusa.

Dr. Abumrada upoznala je 2014. godine kada ju je liječio nakon što je stradala u saobraćajnoj nesreći.

Donacija 74-godišnje muzičke ikone country muzike podržala je i istraživanje rekonvalescentne plazme u Vanderbiltu – liječenje zaraženih ljudi plazmom drugih koji nose antitijela protiv virusa – kao i razvoj nekoliko istraživačkih radova koji se odnose na virus.

Iz američke biotehnološke kompanije Moderna izvijestili su kako bi mogli potencijalno proizvesti i registrovati milijardu vakcina do kraja 2021. godine.

Dolly Parton otprije je poznata po svom dobrotvornom radu. Njena udruga Imagination Library gifts daruje djecu s knjigama od rođenja do polaska u školu, a nedavno je u emisiji koju vodi Oprah Winfrey kazala da joj Bog nije namijenio da ima svoju djecu, kako bi sva djeca mogla biti njezina kroz dobrotvorni rad, prenosi Jutarnji.hr.

Parton, koja je u oktobru objavila svoj 47. album pod nazivom 'Holly Dolly Christmas', nije još komentarisala svoju donaciju Moderni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije