Markotić o novom soju korone: Nešto se događa s virusom, sve raste diljem Europe

0
Radiosarajevo.ba
Markotić o novom soju korone: Nešto se događa s virusom, sve raste diljem Europe
Printscreen / Alemka Markotić

Alemka Markotić, direktorica zagrebačke Klinike za infektivne bolesti "dr. Fran Mihaljević" i nekadašanja ratna doktorica iz Sarajeva, pričala je o novom soju koronavirusa u Velikoj Britaniji.

"Nemamo još previše informacija. Od rujna vidimo da se drugi val razlikuje po intenzitetu, broju oboljelih i umrlih, da se ne može uvijek objasniti, niti bi se mogla slična bolest objasniti mjerama. Među čimbenicima su virusni tipovi, podtipovi i mutacije.

Od početka listopada, kada se prati značajan rast u većini europskih zemalja, zabilježeno je da je nekoliko sojeva karakterizirano s dodatnim mutacijama koje su se počele prikupljati u Walesu, Londonu i na još nekoliko mjesta.

To se filogenetskom analizom vidjelo. Detektiralo se otkuda su virusi došli, jedan klaster virusa se odvajao i ima određene mutacije. Počeli smo analizirati situaciju. Dosad se uspjelo vidjeti, a jedan je dio odgovaran za brže i jače vezivanje viruse za receptor AC2. To je moglo dovesti do toga da se virus brže širi. Još se rade analize. Kod ovog tipa virusa rok je puno brži, ali analize još nisu gotove i sve treba uzeti s rezervom. Drugi dio koji je značajan u drugom valu je mutacija koja bi mogla djelovati na modeliranje imunološkog sustava.

Virusi uvijek mogu djelovati na drugačije načine, virusi mogu raditi tako da prevare imunološki sustav, da izbjegnu adekvatni odgovor našeg organizma. Jedna mutacija bi mogla biti odgovorna i za tako nešto. Puno je više bolesnika s teškim upalama pluća, virus radi svoje replikacije suprimira naš imunosustav, nakon toga dolazi do oštećenja stanica, nakupljanja upalnih stanica, oslobađanja upalnih parametara, što pogoršava bolest. Dosta tih stvari se analizom može povezati s promjenama u virusu. Istraživanja iz Singapura pokazuju da je u proljeće kružio soj koji je dovodio do blažih kliničkih oblika. Singapur je svojim mjerama suzbio širenje virusa", kazala je Markotić, prenosi Jutarnji.

Pokušava se zaključiti zbog čega se dogodilo takvo nešto.

"Prve informacije su da su se mutacije dogodile u nekoliko osoba koje su imunosuprimirane, čiji se sustav ne može boriti s virusom, pa virus ima mogućnost dugotrajne replikacije. To smo već primijetili. Kod transplantiranih, imunosuprimiranih, vidi se više virusa. Unutar organizma virus tada razvija promjene da se održi u organizmu. Postoje indikacije da su se te varijante tako raširile. Rade se analize, isključeno je dosad da bi cjepivo moglo utjecati na te mutacije, ali je pitanje koliko bi širenje takvih virusa moglo utjecati na nove infekcije i širenje virusa. Testovi su u tijeku, bit će potrebna suradnja cijelog svijeta, korištenje neutralizacijskih testova, da se vide koliko antitijela mogu utjecati.

Za sada nema dokaza da ovaj virus ne bi mogao biti neutraliziran antitijelima koje su stvorena na druge tipove, u ova dva mjeseca nije zabilježeno snažnije širenje niti značajnija ugroza učinkovitosti cjepiva", dodala je Markotić.

Naglasila je da sve vodeće institucije u tri sata imaju vanredni sastanak, razmijenit ćemo iskustva svih zemalja.

"Hrvatska je tijekom prvog vala analizirala sekvence, postoje uzorci, o ovome razmišljamo od eksplozivnog rasta koji se nije mogao objasniti epidemiološkim događajima. Uključit će se više nastavnih, znanstvenih i javnozdravstvenih institucija, krećemo u dodatne analize svih uzoraka, pokušat ćemo dati svoj doprinos svjetskim analizama", kazala je Markotić.

Novinare je zanimalo i cjepivo.

"Učinkovito cjepivo može pokriti većinu tipova virusa. Koliko će neki novi soj utjecati, proizvođači će modulirati cjepivo. Za sada nema indikacija da to cjepivo ne bi bilo učinkovito", kazala je Markotić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije