Alemka Markotić o COVID-u: Sada je bolest puno ozbiljnija

0
Radiosarajevo.ba
Alemka Markotić o COVID-u: Sada je bolest puno ozbiljnija
PrtScr/Dnevnik.hr / Dr. Alemka Markotić

Nacionalni štab civilne zaštite Hrvatske objavio je u nedjelju nove mjere koje se odnose na ograničavanje javnih i drugih okupljanja na 50 osoba, a donesena je i odluka o mobilizaciji zagrebačke Arene kao tercijarnog centra za liječenje oboljelih od covida-19.

Voditelj Štaba Davor Božinović rekao je na konferenciji za novinare da će odluka o epidemiološkim mjerama, kojima se ograničavaju okupljanja, stupiti na snagu sutra u ponoć, a vrijedit će idućih 14 dana, nakon čega će se procijeniti provedba mjera i odlučiti treba li ih promijeniti ili produžiti.

"Donosimo odredbu kojom je propisana stroga mjera fizičkog distanciranja, izbjegavanje bliskog kontakta u razmaku od najmanje dva metra u zatvorenom i 1,5 metara na otvorenom prostoru. Također, nalaže se zabrana održavanja svih javnih događanja i okupljanja s više od 50 osoba. Na svadbama može biti najviše 30 osoba. Na pogrebima i polaganjima urni najviše 30 osoba. Na ostalim privatnim svečanostima i okupljanjima može biti najviše 15 osoba", kazao je Božinović.

Sportska natjecanja mogu se održavati samo bez gledatelja.

Javna događanja, okupljanja i svečanosti mogu trajati najdulje do 22 sata, osim svadbi koje mogu trajati do ponoći. Okupljanja i svečanosti u ugostiteljskim objektima mogu trajati najdulje do kraja radnog vremena utvrđenog odlukom Štaba.

Ravnateljica zagrebačke Klinike za infektivne bolesti "dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić upozorila je da trenutno imaju i mlađe bolesnike koji su vrlo ozbiljno bolesni.

"Želim sve one koji ne vjeruju upozoriti da je bolest u ovom razdoblju puno ozbiljnija i zahtjevnija za rješavanje", naglasila je Markotić.

"Treba istaknuti da imamo puno više mlađih bolesnika s težim oboljenjima i koji su hospitalizirani. Sada je bolest puno ozbiljnija. Osobe s rizičnim faktorima moraju se posebno čuvati, ali i neki koji nemaju neke druge bolesti pokazuju teže simptome", kazala je, piše Index.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije