Markotić otvoreno: Stvarne posljedice virusa vidjeti ćemo tek za 5 do 10 godina

Radiosarajevo.ba
Markotić otvoreno: Stvarne posljedice virusa vidjeti ćemo tek za 5 do 10 godina
PrtScr/Dnevnik.hr / Dr. Alemka Markotić

Direktorica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” i nekadašnja sarajevska ratna doktorica Alemka Markotić, komentirala je za HRT televiziju kako će jesen i zima biti veliki izazov u borbi protiv pandemije.

Ova bolest je poharala cijeli svijet, uporna je, ali jednostavnim mjerama smo pokazali da je možemo vrlo dobro pratiti i da mi možemo voditi igru umjesto da virus vodi igru”, rekla je Markotić za ovaj medij.

Za drastičan porast broja oboljelih krivi to što su se ljudi preko ljeta malo previše opustili, te se nisu držali propisanih epidemioloških mjera.

“Na sreću, većinom je to širenje bilo među mlađom populacijom, međutim, sad je iznimno važno da svi oni koji su se vratili, koji su svjesni da su mogli biti u nekakvim rizičnim mjestima ili da su svojim rizičnim ponašanjem mogli doći u mogućnost da se zaraze ili su se zarazili, bitno je da sačuvaju one svoje bližnje i sve one koji su u kontaktu od prijenosa virusa”, komentirala je Markotić.

Rekla je i da je Hrvatska zauzela vrlo racionalan stav prema testiranju, između ostalog i s obzirom na troškove, te dodala da je testiranje samo jedan od elemenata prevencije.

Markotić je napomenula i da nekad treba proći i po pet-deset godina da bismo vidjeli stvarne posljedice bolesti, kao što tek sad vidimo kod SARS-a – kako je rekla - starijeg brata koronavirusa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije