Hrvatska / Doktorica Markotić o koronavirusu, vakcini i drugom valu na jesen

26. 05. 2020. u 06:50:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 39

Direktorica zagrebačke Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević i sarajevska ratna doktorica, dr. Alemka Markotić razgovarala je o novim informacijama o vakcini, koronavirusu i ukidanju vanredne situacije u Hrvatskoj s reporterima Dnevnika Nove TV.

Izjavila je da nula novozaraženih nije jedini kriterij za proglašenje kraja epidemije u Hrvatskoj.

"Nula nije jedini kriterij. Većina zemalja nije proglasila kraj, tu je niz faktora. Mi smo poželjni za dolaske turista i bit ćemo oprezniji jer još se mogu očekivati određena žarišta. Kad budemo sigurni da neće biti većih problema, onda ćemo predložiti da se završi s epidemijom", kaže Markotić.

Ne zna se je li virus oslabio

Dodala je i kako se trenutno ne može utvrditi je li oslabio jer je za to potreban niz pokusa, no bitno je da smo zaustavili širenje.

"Svaka epidemija ima uzlaznu i silaznu fazu, na početku i kraju bude blažih slučajeva", kaže Markotić.

Šta je s vakcinom?

Kada se radi o vakcini, još nije poznato koliko će trebati da do nje dođe.

"Dva cjepiva su najperspektivnija, američko i britansko, sad gledaju hoće li ljude cijepiti i s kojim dozama i koliko će trajati ta zaštita. To će biti predmet istraživanja u idućih godinu, dvije, tri", kaže Markotić te dodaje kako se ne može ustvrditi ni hoće li se virus vratiti na jesen, hoće li ostati u populaciji, povremeno se javljati ili potpuno iščeznuti.

"Teško da će netko od stručnjaka reći tako nešto sa sigurnošću", rekla je za Novu TV.

Serološka testiranja traju

Ispričala je potom i kako se vidi iz švedskog primjera kako se imunitet neće samo tako steći te kako se jedino cijepljenjem može postići zaštitni imunitet kod većeg broja ljudi.

Što se tiče seroloških testiranja Markotić kaže da su rezultati u toku, a ima određenih neobičnih situacija pa će biti potrebne dodatne provjere.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA