Grčka izdala stroga pravila za ljetovanje: Samo dvije osobe u autu, bez klime u busu

Radiosarajevo.ba
Grčka izdala stroga pravila za ljetovanje: Samo dvije osobe u autu, bez klime u busu
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Grčka/Ilustracija

Svi koji ovog ljeta odluče da putuju u Grčku na more moraju da znaju da u ovu zemlju ne mogu da uću ukoliko se u automobilu nalaze više od dvije punoljetne osobe (vozač i jedan putnik), najnoviji su zdravstveni propisi grčkog Ministarstva turizma.

Jedini izuzetak bit će porodice s maloljetnom djecom i oni će moći zajedno da putuju.

Stroge mjere propisane su i za autobuse u kojima će se broj putnika smanjiti za 50 posto, svako drugo sjedište mora da bude prazno, prenose agencije.  

Pritom, tokom cijelog putovanja turisti će morati da nose zaštitne maske, a klima u autobusima neće smjeti da se uključuje.

Prema novim grčkim propisima, putnici u autobusima sjedeće samo na po dva sjedišta iz razloga "socijalne distance". Tako će autobusi od 50 mjesta smjeti da prevoze najviše 25 putnika, dok će autobusi na sprat, umjesto 70 putnika, smjeti da prevoze njih 35.

Na vratima mora biti osigurano dezinfekciono sredstvo za putnike i osoblje, a preporuka je i da se postave paravani od pleksiglasa kojima će vozači biti potpuno odvojeni od putnika.

Prema novim propisima vozači autobusa neće smjeti da uključuju klima-uređaje, već će se u toku cijelog puta vozilo prirodno provjetravati otvaranjem prozora ili šibera.

Rigorozne mjere morat će da se poštuju i u kombijima i u mini-busevima.

Prema propisima, kod vozila koja imaju sedam sjedišta maksimalan broj putnika bit će dva plus vozač. Vozila sa devet sjedišta moći će da prime pored vozača još tri putnika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije