Pfizer iznenada javio da ne može isporučiti dogovorene doze vakcine

1
Hina
Pfizer iznenada javio da ne može isporučiti dogovorene doze vakcine
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Američka firma Pfizer, koja je u saradnji s njemačkim laboratorijem BioNTechom osmislila cjepivo protiv COVID-19, danas je iznijela "plan" koji bi trebao omogućiti da se najavljeno kašnjenje isporuke cjepiva ograniči na sedmicu dana.

"Pfizer i BioNTech razvili su plan koji će im omogućiti povećanje proizvodnih kapaciteta za Europu kao i isporuku znatno većeg broja doza cjepiva u drugome tromjesečju", stoji u zajedničkom saopćenju ove dvije kompanije.

Zemlje EU-a koje su naručile cjepivo Pfizer/BioNTech strahuju da bi isporuke doza mogle stizati sa zakašnjenjem od "tri do četiri sedmice".

Pfizer je saopćio da se "počevši od 25. januara vraćamo prvobitnom rasporedu isporuka za zemlje Europske unije, a od 15. februara povećat ćemo isporuku", dodaje se u priopćenju.

Američka grupa Pfizer i njemački BioNTech u petak su neočekivano upozorili da do početka februara zemljama članicama EU nisu u mogućnosti isporučiti ranije dogovorene sedmične količine cjepiva.

Njemačka je spomenula da će se tempo isporuke ''protegnuti'' na tri do četiri sedmice.

U najnovijem priopćenju za javnost Pfizer i BioNTech su izvijestili da će tvornica Puurs u kojoj se proizvodi cjepivo "iduće sedmice privremeno smanjiti količinu doza za isporuku".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije