Požari / Australija: Vlasti pozvale 240.000 ljudi na evakuaciju!

10. 01. 2020. u 07:23:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 10

Australske su vlasti pozvale 240.000 svojih građana na evakuaciju iz svojih domova jer se očekuje da visoka temperatura i promjenjivi vjetrovi prošire smrtonosne požare širom istočne obale Australije.

U požarima, koji su opustošili više od 10,3 miliona hektara zemlje, ostavljajući za sobom spaljenu zemlju površine Južne Koreje, poginulo je 27 ljudi, a hiljade ih je postalo beskućnicima.

Kako su temperature ponovno počele rasti, vlasti u saveznoj državi Victoriji zamolile su stanovnike da se presele u sigurnija područja, piše Index.hr.

„Uzbunili smo tekstualnim porukama 240.000 ljudi, uglavnom na istoku države, pozivajući ih na evakuaciju. Oni ne bi smjeli ostati u zabačenim i šumovitim dijelovima naše države“, rekao je za Australsku radiodifuzijsku korporaciju Andrew Crisp, povjerenik za upravljanje u hitnim slučajevima u Victoriji.

Očekuje se da će temperature u nekim dijelovima Australije narasti iznad 40 stepeni Celzijusa, prijeteći novim širenjem požara koji su već uništili gotovo 2.000 domova.

Više od 150 požara još gori u svim dijelovima zemlje, a vlasti se boje da će snažni južni vjetrovi tokom dana promijeniti smjer mnogih požara.

Dijelovi ostrva Kangaroo ponovo su evakuirani, a tamošnji grad je odsječen jer je vatra zatvorila jedinu cestu. Trećina jako pošumljenog ostrva već je pretvorena u pepeo.

Australski požari nadmašili su katastrofalne požare u drugim dijelovima svijeta - lanjski požari u Kaliforniji, Brazilu i Indoneziji zajedno su spalili manje od pola izgorjelog područja u Australiji.

Ekolozi sa Sveučilišta u Sydneyju procijenili su da je u požarima poginulo ili ozlijeđeno čak milijardu životinja.

Australska vlada i dalje tvrdi da nema direktne veze između klimatskih promjena i ovih razornih požara.

NEMA KOMENTARA