Assad: Zračni udari SAD-a i saveznika je "akt agresije"

Fena
Assad: Zračni udari SAD-a i saveznika je "akt agresije"
EPA / Bashar al-Assad
Sirijski predsjednik Bashar al-Assad rekao je grupi ruskih parlamentaraca da su zračni napadi zapadnih zemalja "akt agresije“, prenijele su ruske novinske agencije.

Ruski predstavnici su se susreli s Assadom dan nakon što su projektili SAD-a, Francuske i Velike Britanije ciljali sirijski program hemijskog oružja. 

Ruske agencije su prenijele izjave parlamentaraca koji su rekli da je "Assad dobro raspoložen“ te su pohvalili rusku protivzračnu odbranu koja, kako su naveli, odbila zapadne napade.

Nije bilo razgovora o isporuci novih ruskih sistema, ali je Assad prihvatio da posjeti sibirski region Khanty-Mansi, prenosi agencija Reuters. 

Podsjećamo, SAD, Velika Britanija i Francuska tokom noći između petka i subote izvršili su zračni napad na Damask, u znak odmazde za hemijski napad koji je prije nekoliko dana izvršen na grad Dumu, pobunjeničku enklavu u Siriji. Cijelu noć, između petka i subote, nad Damaskom, glavnim gradom Sirije, odjekivale su detonacije.

Napad se dogodio nakon nekoliko dana prepucavanja SAD-a i Rusije, što je cijeli svijet zabrinulo, jer je to bila praktična najava novog Hladnog ili trećeg svjetskog rata.

Na ovaj napad reagirale su brojne svjetske sile, te dok mnoge od njih kao što su Turska i Njemačka podržavaju ovaj napad, Iran i Rusija istaknule su kako je ovo čin koji donosi dodatnu destabilizaciju

Predsjednik Rusije Vladimir Putin, kao najveća opozicija ovom napadu, istaknuo je kako Rusija osuđuje napad u Siriji, te da je to agresivan čin, zbog kojeg će zatražiti hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije