Sirijska vojska: Na Damask ispaljeno 110 projektila, tri civila povrijeđena

Fena
Sirijska vojska: Na Damask ispaljeno 110 projektila, tri civila povrijeđena
FOTO: EPA / Damask u vrijeme i nakon napada saveznika
U saopćenju sirijske vojske objavljenom u subotu navodi se da su američke, britanske i francuske snage ispalile 110 projektila tokom zajedničkog napada na Damask i njegovu okolinu.

"Naša protuzračna odbrana praktično je oborila većinu njih", izjavio je brigadni general Ali Mayhoub, koji je pročitao vojno saopćenje na sirijskoj državnoj TV.

Tvrdi da su projektili pogodili naučnoistraživački centar u Barzehu u blizini Damaska, oštetivši zgradu centra. U Homsu je jedan projektil ranio troje ljudi, kazao je.

"Napadi neće odvratiti sirijsku vojsku od njenog rata u iskorjenjivanju terorizma s naše teritorije", izjavio je Mayhoub.

Sirijsko ministarstvo vanjskih poslova ranije je saopćilo da se napad podudara s dolaskom istražnog tima međunarodne organizacije za nadzor hemijskog oružja OPCW kako bi istražio lokaciju navodnog hemijskog napada u gradu Douma, i "imao je za cilj omesti njen rad".

OPCW je saopćio da će njegovi eksperti obići Doumu u subotu, prenosi Associated Press.

Podsjećamo, SAD, Velika Britanija i Francuska tokom noći izvršili su zračni napad na Damask, u znak odmazde za hemijski napad koji je prije nekoliko dana izvršen na grad Dumu, pobunjeničku enklavu u Siriji. Cijelu noć, između petka i subote, nad Damaskom, glavnim gradom Sirije, odjekivale su detonacije.

Napad se dogodio nakon nekoliko dana prepucavanja SAD-a i Rusije, što je cijeli svijet zabrinulo, jer je to bila praktična najava novog Hladnog ili trećeg svjetskog rata.

Na ovaj napad reagirale su brojne svjetske sile, te dok mnoge od njih kao što su Turska i Njemačka podržavaju ovaj napad, Iran i Rusija istaknule su kako je ovo čin koji donosi dodatnu destabilizaciju

Predsjednik Rusije Vladimir Putin, kao najveća opozicija ovom napadu, istaknuo je kako Rusija osuđuje napad u Siriji, te da je to agresivan čin, zbog kojeg će zatražiti hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije