Apelacioni sud potvrdio presudu: Bivši predsjednik Francuske osuđen na šest mjeseci zatvora

1
Radiosarajevo.ba
Apelacioni sud potvrdio presudu: Bivši predsjednik Francuske osuđen na šest mjeseci zatvora
Foto: EPA / Nicolas Sarkozy

Bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy doživio je novo pravno poglavlje nakon što je Apelacioni sud u Parizu potvrdio osuđujuću presudu nižeg suda zbog nezakonitog finansiranja kampanje u stilu šoumena tokom pokušaja njegovog ponovnog izbora 2012. godine.

Sarkozy, poznat po svojoj harizmi i političkom šarmu, suočava se s kaznom od šest mjeseci zatvora, s tim da polovina kazne može biti uslovna, a izdržavanje kazne putem elektronske narukvice.

Osuđujuća presuda proizlazi iz tzv. afere "Bygmalion", nazvane prema kompaniji za događaje koja je organizirala spektakularne političke skupove Sarkozyja pred hiljadama obožavatelja.

Ramo Isak razgovarao s čelnikom MUP RS nakon napada na bošnjačke povratnike - evo šta su dogovorili

Ramo Isak razgovarao s čelnikom MUP RS nakon napada na bošnjačke povratnike - evo šta su dogovorili

Optužbe tvrde da je Sarkozy prekoračio dopuštene iznose kampanjske potrošnje za gotovo dvostruko, trošeći skoro 43 miliona eura, umjesto dozvoljenih 22,5 miliona eura, tokom izborne utrke koju je izgubio od Françoisa Hollandea.

Iako je žalbeni sud odredio nižu kaznu u odnosu na prvostupanjski sud, odgodio je izvršenje kazne jer se Sarkozyjev advokat najavio da će osporiti odluku pred najvišim francuskim sudom, Cour de Cassation. Advokat Vincent Desry ističe da je presuda "vrlo upitna" te naglašava nevinost svog klijenta.

Ovaj čovjek je "težak" 100 milijardi i smatra se organizatorom Žutih prsluka

Ovaj čovjek je "težak" 100 milijardi i smatra se organizatorom Žutih prsluka

Ovo nije prvi put da se Sarkozy suočava s pravosudnim posljedicama. U martu 2021., postao je prvi poslijeratni predsjednik Francuske koji je osuđen na zatvorsku kaznu zbog korupcije i trgovine utjecajem, vezano za pokušaj osiguravanja usluga od sudije. Iako je kazna tada bila trogodišnja, dvije godine su bile uvjetne. Sarkozy je uputio žalbu Cour de Cassation, što ukazuje na njegovu upornost u borbi protiv pravnih odluka, piše The Guardian.

Unatoč pravnim izazovima, Sarkozy zadržava značajan utjecaj i popularnost u francuskoj politici. Ipak, njegova pravna saga ne završava ovdje, jer će se 2025. suočiti s još jednim suđenjem, ovoga puta zbog optužbi da je primio novac od libijskog lidera Moamera Gadafija kako bi nezakonito financirao svoju predsjedničku kandidaturu 2007. godine. Sarkozy negira optužbe i izražava nezadovoljstvo zbog "optužbe bez ikakvih fizičkih dokaza". 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije