Amerikanci uz bosansku kafu uče o našoj zemlji, kulturi i historiji

Radiosarajevo.ba
Amerikanci uz bosansku kafu uče o našoj zemlji, kulturi i historiji
0 / Dženana Kadrić iz Puračića i Sanida Palavra iz Sarajeva sipaju bosansku kafu američkim studentima
Međunarodna godina Bosne i Hercegovine zvanično je počela na West Kentucky Univerzitetu (Western Kentucky University - WKU) serviranjem bosanske kafe i naših tradicionalnih jela.

Svake akademske godine održava se tematska “Međunarodna godina …” posvećena jednoj državi na svijetu, i u toku akademske 2017-2018. godine će biti posvećena Bosni i Hercegovini. Kroz jednu godinu studenti uče, istražuju i posjećuju pomenutu državu, upoznavajući se sa njenom kulturom, načinom života, historijom i stanovništvom. Sve se to održava kroz različite programe i aktivnosti.

Koordinatorica Ureda međunarodnih programa na WKU Laureen Reyes, Bosna je bila prirodan izbor za ovu akademsku godinu, prenosi WKU Herald.

Reyes kaže da Bosanci čine deset posto stanovnika grada Bowling Green u Kentuckyju, gdje se nalazi Univerzitet West Kentucky. Bowling Green inače ima 65.000 stanovnika.

Univerzitet West Kentucky jedan je od najvećih na srednjem zapadu SAD-a. Prostire se na 81 kvadratni kilometar, ima više od 21.000 studenata i oko 4.500 zaposlenih. U okviru ovog univerziteta izučavaju se medicina, zdravstvo, primjenjene znanosti, društvene nauke, tehnologija , pedagogija, historija, kultura i ekonomija.

Nadam se da će ovogodišnja tematska godina ohrabriti studente da nauče više od bosanskoj kulturi. Preciznije rečeno, akademsku godinu smo počeli sa bosanskom kafom, a cijela ideja vezana je za ‘ćeif’, bosanski način uživanja gdje se ljudi povezuju i pričaju ispijajući kafu”, navela je Reyes.

Organizatori tematske “Međunarodne godine Bosne i Hercegovine imaju partnere lokalnoj Bosansko-američkoj zajednici u Bowling Greenu, koja im je pomogla da nauče više o kulturi, ponudila im ljude za ispomoć s ciljem da studenti univerziteta više saznaju o Bosni.

kentucky-bosanska-kafa2.jpg - undefined

Američki studenti oduševljeni bosanskom kafom Foto: WKU Herald

Studentica iz Bowling Greena Molli Guelde lično je povezana sa Bosancima u ovom gradu.

Mnogo mojih prijatelja sa kojima sam odrasla su Bosanci. Mislim da je sjajna stvar da njihovu zemlju uvrstimo ove godine u akademsku godinu. Radujem se što ću naučiti više o bosanskoj kulturi, jer su neki od mojih najboljih prijatelja Bosanci”, izjavila je Guelde.

Dok sipa kafu iz džezve, studentica iz Des Moinesa iz Iowe Lily Nellans pričala je o svojoj povezanosti sa Bosnom i šta očekuje od ovogodišnje Međuanrodne godine BiH.

Studirala sam u Sarajevu i u Bosni sam ove godine provela devet sedmica. Ovdje sam da ispričam svoja iskustva. Nadam se da će Međunarodna godina Bosne pomoći ljudima da odu u Bosnu i da studiraju tamo”, kazala je Nellans.

Iako je padala kiša, mnogi studenti su došli na kafu. Šatori su omogućili suh prostor, gdje su studenti uz findžan kafe i bosanske kolače slušali muziku.

Studentica iz grada Hopkinsville u Kentuckyju Elizabeth Settle rekla je da je navratila na kafu i da je to dobar početak za kišoviti ponedjeljak.

Stvarno sam uživala u bosanskoj hrani dok sam krenula na predavanja. Učila sam o tome kako kafa igra ulogu u kulturi Bosne”, dodala je Settle.

Međunarodna godina Bosne nastavit će se na auditorijumu u utorak sa predavanjima o kompleksnoj bosanskoj historiji, gdje će studenti moći naučiti nešto više o našoj zemlji ali i šta mogu očekivati ukoliko se odluče da dođu u BiH i studiraju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije