Bosanka Dina Manganaris u Harlemu sprema tradicionalna bosanska jela

K. S.
Bosanka Dina Manganaris u Harlemu sprema tradicionalna bosanska jela
Nekoliko blago osvijetljenih stolova prostire se u bašti iza stana Dine Manganaris u njujorškom naselju Harlem. Tradicionalna bosanska muzika pruža dobrodošlicu gostima, dok Dina marljivo radi u kuhinji, spremajući uštipke s kajmakom.

“Bosanska kuhinja bazirana je tako da se jela sporo pripremaju”, objašnjava Manganaris svojim gostima.

Prema njenim riječima, većina jela kuha se po pet ili šest sati na slaboj vatri.

“Hvala vam na izdvojenom vremenu”, kaže jedan od gostiju prije nego je počeo jesti, piše AM New York (amny.com).

Gosti nazdravljaju vinom između zalogaja. Manganaris je napustila Bosnu i Hercegovinu prije više od deset godina, ali nikada nije zaboravila hranu i kulturu iz svog djetinjstva.

20799322_10155121270272961_5642160231205799726_n.jpg - undefined

Foto: amny.com

Prije dvije godine, nakon nekoliko godina privikavanja na život u New Yorku, Manganaris se prijavila na EatWith. EatWith je online platforma koja spaja obične kuhare i domaćice s gostima, želeći u kućnoj atmosferi organizirati partije ili kurseve kuhanja. Dina sada organizira večeru jednom u dva mjeseca u njenom apartmanu za 66 dolara.

Željela sam se povezati sa svojim nasljedstvom i ova platforma mi je pomogla na tako lijep način”, navela je Manganaris.

Koristim recepte svoje rodbine, posebno nane”, spomenula je Dina.

Ovakav koncept već je ustanovljen u Europi, a tek se počinje razvijati u New Yorku, jer lokalno stanovništvo sada može kušati tradicionalna jela iz cijelog svijeta, a da ne napušta New York.

Ipak, platforma je naišla na prepreke.

“Ovo je u neku ruku budućnost izlazaka na večeru i budućnost putovanja - osjetiti pravu autentičnu hranu iz svih dijelova svijeta u nečijoj privatnoj kući”, navodi generalna direktorica EatWitha Susan Kim.

20841789_10155121269617961_7366014921752112882_n.jpg - undefined

Foto: amny.com

“Za nas je izazov američko tržište, jer stanovnici stalno nešto traže iako ne znaju šta”, dodala je Kim.

Manganaris je jedna od 70 EatWith domaćina u New Yorku, a prima tek između 4 i 8 posto gostiju koji se prijave.

Kim kaže da Pariz i Rim svaki mjesec udvostruče broj gostiju preko EatWith platforme, dok New York sporo raste.

“Ljudima koji dolaze kao turisti u SAD hrana nije prioritet. U Europi oko 60 posto EatWith mušterija su turisti, ali je u New Yorku to obratno. Njih oko 70 posto su lokalni stanovnici”, napominje Kim.

Ben Gillman (25) jedan je od mušterija koji je došao kod Dine probati bosansku kuhinju.

Ljudi koji žive u New Yorku uvijek vole probati nešto novo, što prije nije postojalo. Prvi put sam došao ovamo, jer mi je prijatelj preporučio otišavši na jednu sličnu večeru”, dodaje Gillman.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije