Amerikanci objavljuju imena političara protiv kojih će biti uvedene sankcije

1
Radiosarajevo.ba
Amerikanci objavljuju imena političara protiv kojih će biti uvedene sankcije
Foto: EPA-EFE / Joe Biden

Sjedinje Američke Države sljedeće sedmice će uvesti sankcije protiv zvaničnika stranih vlada i ljudi koje optužuju za korupciju i kršenje ljudskih prava.

Također, pozvat će vladine zvaničnike iz više od 100 zemalja koje će učestvovati u samitu za demokratiju da uvedu slične mjere.

Sankcije će doći uoči samita koji je ranije najavljen, a bit će održan u Washingtonu, piše američki list Wall Street Journal i objavljuje neke detalje.

Pošaljite nam svoju playlistu i budite gost muzički urednik na Radio Sarajevu!

Pošaljite nam svoju playlistu i budite gost muzički urednik na Radio Sarajevu!

Pozivajući se na izvore iz administracije predsjednika Joeja Bidena, pomenuti izvor piše da zvaničnici Bijele kuće sankcije vide kao važno oružje u naporima Bidenove administracije da pokrene ono što naziva demokratskom obnovom širom svijeta.

Administracija je takođe rekla da će dati prioritet obezbeđivanju koordinisane međunarodne akcije koja je ključna za osiguranje djelotvornosti sankcija.

"Tokom sedmice Ministarstvo finansija će poduzeti niz radnji kako bi odredilo pojedince koji su uključeni u zlonamjerne aktivnosti koje potkopavaju demokratiju i demokratske institucije širom svijeta, uključujući korupciju, represiju, organizovani kriminal i ozbiljna kršenja ljudskih prava", rekao je zvaničnik.

Wall Streat Journal piše da američki zvaničnici nisu naveli kome će biti uvedene sankcije.

Podsjetimo, Bosna i Hercegovina nije pozvana na Bidenov samit za demokratiju. Zanimljivo da osim BiH poziv nisu dobile ni Rusija, ni Kina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije