... / Europski Zeleni usvojili Rezoluciju: Uvesti čvrste sankcije Miloradu Dodiku

04. 12. 2021. u 20:50:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Zeleni Europe su na svom redovnom kongresu usvojili Rezoluciju o Zapadnom Balkanu, kao jedan od strateških dokumenata u svom narednom djelovanju.

Građanski pokret URA, kao članica Zelenih Europe, bio je jedan od inicijatora da se pomenuta rezolucija usvoji, zajedno sa svojim partnerima, zeleno-lijevim organizacijama na Balkanu.

Zastupnik Europskog parlamenta i kopredsjedavajći Zelenih Europe, Thomas Waitz, kazao je da europski Zeleni nemaju dilemu da je budućnost Zapadnog Balkana u EU.

"Nastavit ćemo našu aktivnu podršku i kampanju na evropskom nivou kako bismo podstakli europske institucije da ispune svoje obaveze i da ubrzaju politiku proširenja EU na Zapadni Balkan", naveo je Waitz na Twitteru.

U toku kongresa je naglašeno da je Dayton uspostavio posebnu odgovornost međunarodne zajednice, a naročito EU prema Bosni i Hercegovini, i s tim u vezi Europske unije bi trebala da uvede čvrste sankcije Miloradu Dodiku i ostalima odgovornim za aktuelnu političku krizu.

"EU stoga treba uvesti čvrste sankcije srpskom članu tročlanog Predsjedništva i drugima odgovornim za trenutnu političku krizu. Priznajemo utjecaj koji srbijanska vlada ima u regionu i čekamo kako bi vidjeli da se to ne koristi za raspirivanje sukoba već za smanjivanje tenzija i daljnji rad na pomirenju između svih šest zemalja Zapadnog Balkana", istaknuto je u ovoj rezoluciji.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (5)