Europski Zeleni usvojili Rezoluciju: Uvesti čvrste sankcije Miloradu Dodiku

5
Radiosarajevo.ba
Europski Zeleni usvojili Rezoluciju: Uvesti čvrste sankcije Miloradu Dodiku
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Zeleni Europe su na svom redovnom kongresu usvojili Rezoluciju o Zapadnom Balkanu, kao jedan od strateških dokumenata u svom narednom djelovanju.

Građanski pokret URA, kao članica Zelenih Europe, bio je jedan od inicijatora da se pomenuta rezolucija usvoji, zajedno sa svojim partnerima, zeleno-lijevim organizacijama na Balkanu.

Zastupnik Europskog parlamenta i kopredsjedavajći Zelenih Europe, Thomas Waitz, kazao je da europski Zeleni nemaju dilemu da je budućnost Zapadnog Balkana u EU.

Dodik nastavlja s provokacijama: 2. maja najavio sjednicu Vlade RS u Srebrenici

Dodik nastavlja s provokacijama: 2. maja najavio sjednicu Vlade RS u Srebrenici

"Nastavit ćemo našu aktivnu podršku i kampanju na evropskom nivou kako bismo podstakli europske institucije da ispune svoje obaveze i da ubrzaju politiku proširenja EU na Zapadni Balkan", naveo je Waitz na Twitteru.

U toku kongresa je naglašeno da je Dayton uspostavio posebnu odgovornost međunarodne zajednice, a naročito EU prema Bosni i Hercegovini, i s tim u vezi Europske unije bi trebala da uvede čvrste sankcije Miloradu Dodiku i ostalima odgovornim za aktuelnu političku krizu.

"EU stoga treba uvesti čvrste sankcije srpskom članu tročlanog Predsjedništva i drugima odgovornim za trenutnu političku krizu. Priznajemo utjecaj koji srbijanska vlada ima u regionu i čekamo kako bi vidjeli da se to ne koristi za raspirivanje sukoba već za smanjivanje tenzija i daljnji rad na pomirenju između svih šest zemalja Zapadnog Balkana", istaknuto je u ovoj rezoluciji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije