Suljagić objavio potresan izvještaj i poručio: Ovu vojsku Dodik želi obnoviti

12
Radiosarajevo.ba
Suljagić objavio potresan izvještaj i poručio: Ovu vojsku Dodik želi obnoviti
Foto: MC Srebrenica / Uznemirujući detalja izvještaja

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, i danas je, na press konferenciji u Banjoj Luci, govorio kako od svojih zamisli i planova neće odustati.

Sve je "ušuškano" u priču o tome kako on brani Dejtonski sporazum, a nerijetko se povlači i rečenica kako će Dodik povući saglasnost na formiranje Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, a formirati svoju, entitetsku vojsku.

Reakcije na ovakve rečenice bile su jasne i precizne, a jednu takvu uputio je Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica Potočari.

Ćudić: "Drage kolege, da li se sjećate gdje ste bili u ljeto 1992...."

Ćudić: "Drage kolege, da li se sjećate gdje ste bili u ljeto 1992...."

On je na svom Twitter profilu objavio faksimil izvještaja kojeg je Drinskom korpusu poslao Rajko Kušić, komandant Rogatičke brigade tzv. vojske RS-a, kojem je prošlše godine počelo suđenje u Beogradu.

"'Likvidiran je ustaša iz Srebrenice…', 'Likvidirano je pet balija…'... To je 'vojska' koju Dodik želi da obnovi", napisao je Suljagić.

Kušić je optužen za učešće u više od 150 ubistava, kao i u prisilnim preseljenjima i nezakonitom zatvaranju.

Isti taj Rajko Kušić piše u izvještaju kako su 8. augusta 1995. pripadnici njegove brigade u kanjonu rijeke Prače "likvidirali pet preostalih balija".

Radi se o bošnjacima iz Žepe koji su, piše Rajko, prešli preko Drine kako bi pokušali doći do Renovice i tako se spasiti.

U istom izvještaju se navodi kako je i "likvidiran i ustaša bez oružja, rodom iz Srebrenice, star 24 godine".

Piše Rajko Kušić da je ovaj nesretni mladić "prije izumiranja izjavio da je izostao iza ostalih Srebreničana koji su se spašavali". Tražio je i hrane...a napisao je i da "borbeni moral omogućava izvršenje zadatka".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije