Suljagić: Hrvatska je pokazala da tamo nije moguće normalizirati negiranje Srebrenice

43
Radiosarajevo.ba
Suljagić: Hrvatska je pokazala da tamo nije moguće normalizirati negiranje Srebrenice
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Emir Suljagić

Drektor Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari, dr. Emir Suljagić, komentirao je na društvenim mrežama reakciju hrvatske javnosti na glasanje Dragana Čović i HDZ-a BiH u Domu naroda BiH, kao i pokušaje relativiziranja genocida u Srebrenici.

Suljagić je naglasio da uprkos izjavama predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića, hrvatska javnost nije dopustila da se normalizira negiranje genocida u Srebrenici u Hrvatskoj.

"Bez obzira na izjave Zorana Milanovića, reakcija javnosti i medija u Hrvatskoj je pokazala da tamo nije moguće normalizovati negiranje Srebrenice. Mnogo je razloga za to – od veza među ljudima do aktivizma – ali to je manje bitno. Bitno je da je tako ", zaključio je Suljagić.

Je li otvoren put za imenovanje Marina Vukoje u Ustavni sud BiH?

Je li otvoren put za imenovanje Marina Vukoje u Ustavni sud BiH?

Demokratska Hrvatska šokirana je moralnim posrnućem predsjednika Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragana Čovića i delegata njegove stranke koji su, podsjetimo, zajedno sa delegatima Kluba Srba, uključujući i četiri delegata SNSD-a notornog Milorada Dodika i jednog iz opozicionog SDS-a, glasali za poništenje Odluke bivšeg visoko predstavnika Valentina Inzka kojom se zabranjuje negiranje genocida u Srebrenici i veličanje ratnih zločinaca.

Podsjetimo, za zaključak kojim se traži ukidanje zabrane negiranja genocida i kojim se rat u BiH označava "građanskim ratom" i "tragičnim sukobom" podržali su Dušanka Majkić, Mladen Bosić, Sredoje Nović, Lazar Prodanović i Nikola Špirić. No, javnost je šokirana da su za zaključak kojim se traži poništavanje "kriminalizacije genocida" glasali, pored Dragana Čovića, Lidija Bradara i Marina Pendeš. Četvrti HDZ-ov delegat u Klubu Hrvata Braiša Čolak nije prisustvovao sjednici. Jedini delegat u Klubu Hrvata koji je bio protiv ovog zaključka je gospodin Zlatko Miletić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (43)

/ Povezano

/ Najnovije