Zoran Milanović o Srebrenici: "Nije svaki genocid isti, to je moj stav"

34
Radiosarajevo.ba
Zoran Milanović o Srebrenici: "Nije svaki genocid isti, to je moj stav"
Arhiv / Zoran Milanović i Milorad Dodik

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović danas je prokomentirao glasanje predstavnika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, u kojem su se svrstali na stranu zastupnika iz bh. entiteta RS u stavu da Zakon o zabrani negiranja genocida i u Srebrenici treba staviti van snage.

Glasanje delegata HDZ-a BiH, na čelu s liderom ove stranke i predsjedavajućim Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Draganom Čovićem, izazvalo je burnu reakciju bh. i hrvatskih medija, koji su zatražilli odgovor hrvatskog državnog vrha na Čovićev postupak, piše Al Jazeera

Upitan da prokomentira odredbu kojom se ne smije negirati genocid u Srebrenici, Milanović je rekao: “Ja im savjetujem da to ne rade.”

“Cease”, djelo umjetnice Šejle Kamerić, od danas u Veneciji

“Cease”, djelo umjetnice Šejle Kamerić, od danas u Veneciji

‘Dodik je jedan od manjih problema’

“To je moj stav. Postoje genocidi i genocidi. Postoji genocid nad židovskim narodima, u Ruandi, postoji genocid u Srebrenici, odnosno jedan događaj definiran kao genocid, a genocid ima vrlo širok raspon, postoji genocid u Drugom svjetskom ratu, postoji Jasenovac… Nije sve isto, kao što ni svaka žrtva nije ista. Najbolje je reći da je sve isto. Nije“, kazao je Milanović.

“Neće moći objasniti (član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata – SNSD Milorad) Dodik i Čović što to rade. Imam iskustva s tim. Put možda ne u pakao, ali u grabu, ne grobu, put je često popločan dobrim namjerama. Ili ne lošim. Neka to sada puste. Dakle, opet će ih prikazati kao naciste ili fašiste, a to nisu“, dodao je.

“Bez obzira na sve mane koje može imati, Dodik nije najveći problem u Bosni i Hercegovini. On je jedan od manjih.“

Kako je prenio Index.hr, Milanović je rekao i da su “ovlasti visokog predstavnika (međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini) prevara” i da “izlaze iz okvira Daytona”

“To su kolonijalne ovlasti”, kazao je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (34)

/ Povezano

/ Najnovije