FB / Mijatović nakon što su zatražene sankcije za Dodika: "Hvala evropskim Zelenim"

04. 12. 2021. u 21:48:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Zeleni Europe su na svom redovnom kongresu usvojili Rezoluciju o Zapadnom Balkanu, kao jedan od strateških dokumenata u svom narednom djelovanju.

U toku kongresa je naglašeno da je Dayton uspostavio posebnu odgovornost međunarodne zajednice, a naročito EU prema Bosni i Hercegovini, i s tim u vezi Europske unije bi trebala da uvede čvrste sankcije Miloradu Dodiku i ostalima odgovornim za aktuelnu političku krizu.

Odluku zelenih Europe komentirao je i Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a BiH, koji se večeras iz Brisela vratio u Bosnu i Hercegovinu, gdje je boravio zajedno sa Sašom Magazinovićem (SDP BiH) i Ahmedom Husagićem (Pokret snaga domovine).

Njih trojica su u Briselu održali brojne sastanke u Europskom parlamentu, te na sve načine jačali bh. diplomatiju u Europskoj uniji.

"Evropski Zeleni su na 34. sjednici Vijeća ove stranke usvojili Rezoluciju u kojoj se, između ostalog, spominje i Bosna i Hercegovina.

Još jednom se želim zahvaliti poslanici Zelenih u Evropskom Parlamentu Tineke Strik, sa kojom smo razgovarali na ovu temu u Briselu pre 3 dana Saša Magazinović, Ahmed Husagić i ja.

Kako se navodi u Rezoluciji, Europska unija se snažno protivi bilo kakvoj promjeni granica, te podržava dalju izgradnju naše zemlje.

Mijatović u Briselu - undefined

FOTO: Facebook: Mijatović u Briselu

EU se snažno protivi bilo kakvim promjenama granica, posebno na osnovu etničkih podjela. Snažno se zalažemo za nastavak dijaloga Beograda i Prištine i za implementaciju obostrano dogovorenih koraka.

EU stoji iza Dejtonskog sporazuma i u potpunosti će podržati dalju izgradnju Bosne i Hercegovine kao multietničke, multireligijske i građanske države, ističe se.

Dalje, iz stranke Zelenih kažu kako je potrebno apelovati na sve političke aktere u BiH, sa ciljem doprinosa poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH.

Dio Rezolucije Zelenih koji se odnosi na BiH:

Trebalo bi apelirati na sve aktere u zemlji, a posebno na političko rukovodstvo Republike Srpske da doprinese potpunom poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje. Dayton je uspostavio posebnu odgovornost za Međunarodnu zajednicu, a posebno EU prema Bosni i Hercegovini, navodi se.

Također, u Rezoluciji je navedeno kako bi Europska unija trebala uvesti čvrste sankcije članu Predsjedništva BiH, Miloradu Dodiku.

EU stoga treba uvesti čvrste sankcije srpskom članu tročlanog Predsjedništva i drugima odgovornim za trenutnu političku krizu. Priznajemo utjecaj koji srbijanska vlada ima u regionu i čekamo kako bi vidjeli da se to ne koristi za raspirivanje sukoba već za smanjivanje tenzija i daljnji rad na pomirenju između svih šest zemalja Zapadnog Balkana, istaknuto je u Rezoluciji.

Idemo dalje u cilju zaštite integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine", napisao je Mijatović na svom Facebooku.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)