Kongres SAD prijavio Vučića Bidenu zbog korupcije, Pinka i Telekoma

20
Radiosarajevo.ba
Kongres SAD prijavio Vučića Bidenu zbog korupcije, Pinka i Telekoma
Foto: Kolaž/EPA-EFE / Američki kongresmen Raja Krishnamoorthi, Joe Biden i Aleksandar Vučić

Američki kongresmeni smatraju da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić "produbio korupciju i da vrši pritisak na medije" te su stoga napisali pismo predsjedniku SAD Josephu Bidenu.

"Kao što ste rekli tokom posjete Beogradu u augustu 2016. godine, "prevashodno je u sopstvenom interesu Sjedinjenih Država da narod Srbije može da raste i prosperira". Stoga, željeli bismo da ohrabrimo vašu administraciju da angažuje predsjednika Vućića u borbi protiv korupcije i napada na slobodu štampe, dvije oblasti koje su od kritičnog značaja za prosperitetnu i demokratsku Srbiju i njene aspiracije ka članstvu u EU", navodi se u pismu kongresmena, piše portal Direktno.rs.

Oni su u pismu Bidenu naveli da su zabrinuti za političku situaciju u Srbiji i uticaj koje bi takvo stanje moglo da ima na Zapadni Balkan i Europu.

UK će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici: "Prozvat ćemo one koji se tome protive"

UK će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici: "Prozvat ćemo one koji se tome protive"

"Kao što ste izjavili na kraju Vaše posjete Beogradu 2016: "nacije su jače kada se čuje glas mnogih". Nažalost, sloboda medija u Srbiji dostigla je novu najnižu tačku. Kako primjećuju Reporteri bez granica: Srbija je zemlja u kojoj su novinari izloženi gotovo svakodnevnim napadima koji sve više dolaze od vladajuće elite i provladinih medija". Takođe je jasno da provladini mediji napreduju i da su u obostrano korisnom odnosu sa vladom", pišu oni.

U jednom eklatantnom primjeru, navode, RTV Pink je, kao najveći privatni emiter u Srbiji, dobio najmanje sedam miliona eura državnih zajmova u periodu 2014-2016.

"Čak i poslovanje većinski državne kompanije Telekom je obavijeno velom tajne. Dogovori ili aranžmani između vlade i medija štete demokratskim normama, ušutkuju kritičare i osnažuje korumpirane pojedince. Podstičemo Vašu administraciju da radi sa predsjednikom Vučićem i drugima kako bi omogućila svim medijskim izvorima da prosperiraju i da izvještavaju pravično i nepristrasno. Kao što ste rekli 2016. godine, takvi glasovi moraju biti zaštićeni i poštovani.

"Pozivamo Vašu administraciju da Srbiju pozove na odgovornost kada su u pitanju najviši standardi slobodnih i fer izbora, uključujući period predizborne kampanje i samog prebrojavanja glasova. Tokom Vaše posjete Beogradu 2016. govorili ste o budućnosti Srbije koja daje nadu toj državi i tamošnjem stanovništvu, Nažalost, da bismo došli do te optimističnije budućnosti, vjerujemo da su dalje diplomatske akcije od Sjedinjenih Država, a posebno od naših evropskih saveznika i partnera, ključne u postizanju toga da Srbija bude efikasna u sprovođenju demokratskih reformi. Time će moći da unaprede odnose sa svim državama Zapadnog Balkana, uključujući i Kosovo. Zahvaljujemo Vam što ste izdvojili vrijeme za čitanje ovog pisma i radujemo se što ćemo raditi sa Vama na jačanju demokratije na Balkanu i širom svijeta", navodi se u dokumentu.

Pismo potpisuju kongresmeni: Raja Krishnamoorthi, Ritchie Torres, David N. Cicilline, Jan Schakowsky, James P. McGovern i Mike Quigley.

U nastavku možete pogledati i pročitati kompletno pismo:

Pismo koje su kongresmeni poslali Josephu Bidenu - undefined

Foto: Printscreen/Direktno.rs: Pismo koje su kongresmeni poslali Josephu Bidenu

Pismo koje su kongresmeni poslali Josephu Bidenu - undefined

Foto: Printscreen/Direktno.rs: Pismo koje su kongresmeni poslali Josephu Bidenu

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (20)

/ Povezano

/ Najnovije