Biden ne želi da vidi Vučića i Orbana

7
Radiosarajevo.ba
Biden ne želi da vidi Vučića i Orbana
Foto: Kolaž/EPA-EFE / Viktor Orban, Joe Biden i Aleksandar Vučić

Američki predsjednik Joe Biden 9 i 10. decembra organizuje Samit za demokratiju, a na samit nisu pozvani predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Mađarske Viktor Orban i premijer Poljske Mateusz Morawiecki.

"Joe Biden polovinom decembra organizuje virtualni Samit za demokratiju. Nisu pozvani Vučić, Orban, onaj Poljak (Mateusz Morawiecki prim. aut.) ... i ostali antidemokratski lideri svijeta. Da li je to bitno? Da vrlo, sačekajmo i vidjet ćemo", napisao je novinar iz Beograda Slobodan Stupar na Twitteru.

"Širom svijeta, slab državni kapacitet, slaba vladavina zakona, velika nejednakost i korupcija nastavljaju da narušavaju demokratiju. U isto vrijeme, autoritarni lideri posežu preko granica kako bi podrivali demokratije - od ciljanja na novinare i branitelje ljudskih prava do miješanja u izbore, sve dok tvrde da je njihov model bolji za ljude. Neprijateljski raspoloženi akteri sve više pogoršavaju ove trendove", piše na stranici State Departmenta, u tekstu u održavanju Samita, prenosi Direktno.rs.

Europska unija u BiH reagirala na miting i poteze NSRS: Genocid u Srebrenici nije stvar ličnog stava

Europska unija u BiH reagirala na miting i poteze NSRS: Genocid u Srebrenici nije stvar ličnog stava

"Uoči prvog samita, konsultujemo se sa stručnjacima iz vlade, multilateralnih organizacija, filantropija, civilnog društva i privatnog sektora kako bismo prikupili smjele, izvodljive ideje oko tri ključne teme: Odbrana od autoritarnosti, rješavanje i borba protiv korupcije, unaprjeđenje poštovanja ljudskih prava", navodi se u tekstu.

Za razliku od Vučića, crnogorski premijer Zdravko Krivokapić bit će pozvan na Samit za demokratiju, čiji je domaćin predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joseph Biden, najavila je američka ambasadorica u Crnoj Gori Judy Rising Reinke, navodeći da je pozivnica čin poštovanja prema putu koji Crna Gora slijedi.

Poziv na samit nisu dobili ni Bosna i Hercegovina, kao ni Kosovo. OVDJE pročitajte kompletan spisak od 100 pozvanih zemalja. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije