Američki profesor: Vrijeme je da Biden obnovi svoju predanost Bosni!

0
Radiosarajevo.ba
Američki profesor: Vrijeme je da Biden obnovi svoju predanost Bosni!
Printscreen / Patrick McCarthy

"Kako se situacija u BiH nastavlja pogoršavati, vrijeme je da Bidenova administracija prepozna realnost situacije i da se ponovo angažuje na principima koji će pomoći u rješavanju i kratkoročnih i dugoročnih problema", istekao je u razgovoru za Kliker.info američki profesor, autor i politički aktivista iz St. Louisa Patrick McCarthy.  

Veliki prijatelj Bosne i Hercegovine i odličan poznavaoc prilika na Balkanu pored toga govori i o promjeni stavova Gabriela Escobara te greškama u pristupu specijalnog izaslanika za izbornu reformu Matthew Palmera.

Na pitanje da komentira situaciju u BiH, koja trenutno prolazi kroz najteži period nakon rata, gdje član Predsjedništva BiH Milorad Dodik otvoreno zagovara osamostaljenje Republike Srpske, Patrick McCarthy je rekao:

"Postupci Dodika predstavljaju ozbiljnu eskalaciju političke i sigurnosne krize u Bosni i Hercegovini. U prošlosti su Dodikovi postupci bili odbačeni kao pretjerana retorika kako bi se održao na vlasti. Sada vidimo da su koraci koje je on preduzeo ka secesiji koordiniran plan i da Dodik ima podršku i smjernice iz Beograda za svoje djelovanje.

Beogradska vizija „srpskog sveta“ nastavak je velikosrpske politike iz 1990-ih, koja ugrožava stabilnost i integritet ne samo Bosne i Hercegovine već i čitavog regiona.

Odgovor SAD, EU i OHR-a također mora biti dobro koordiniran: povećanje međunarodnog vojnog prisustva u BiH, posebno u vitalnom strateškom koridoru Brčko, uz NATO trupe iz SAD-a i UK-a koji dopunjuju EUFOR. EU bi trebala primijeniti američke sankcije Dodiku i proširiti ih na sve zvaničnike RS-a koji sarađuju s Dodikovom secesionističkom agendom. RS bi također trebala biti isključena iz svakog međunarodnog finansiranja koje prima BiH.

Neki u američkom Stejt departmentu i evropskim prestonicama i dalje vide Srbiju pod predsednikom Vučićem kao izvor regionalne stabilnosti, dok Vučić radi na potkopavanju suseda Srbije i pruža Rusiji i Kini pristup i uticaj u regionu. Ovo nije put ka miru i stabilnosti u regionu", rekao je McCarthy.

On je dao mišljenje i o Specijalnom izaslaniku predsjednika Sjedinjenih Država za zapadni Balkan Gabrielu Escobaru. 

"Sekretar Escobar priznaje da se situacija promijenila. Kongresmenka Ann Wagner, koja predstavlja distrikt u St. Louisu sa desetinama hiljada bosanskih Amerikanaca koji su došli kao izbjeglice 90-ih, postavila je teška pitanja Escobaru o Dodikovoj prijetnji secesijom, stavu SAD o izbornoj reformi i procurelom memorandumu o Palmerovoj misiji. Kao američki građani, bosanska zajednica u mjestima poput St. Louisa ima pravo zahtijevati odgovornost po ovim pitanjima i da politike SAD odražavaju njihove potrebe i prioritete. Ovo je dobro za Bosnu, ali je dobro i za interese američke sigurnosti na Zapadnom Balkanu.

Mnogi od nas su polagali velike nade od Bidenove administracije zbog njegove snažne podrške BiH tokom rata i genocida. Kako se situacija u BiH nastavlja pogoršavati, vrijeme je da Bidenova administracija prepozna realnost situacije i da se ponovo angažuje na principima koji će pomoći u rješavanju i kratkoročnih i dugoročnih problema. Predsjednik Biden trebao bi obnoviti svoju predanost Bosni olakšavajući članstvo BiH u NATO-u, veću euroatlantsku integraciju i blokiranjem napora koji Bosnu i Hercegovinu drže u trajnoj krizi i etničkoj podjeli", smatra McCarthy.

Specijalni američki izaslanik za izbornu reformu Matthew Palmer trenutno boravi u Sarajevu kako bi sa predstavnicima političkih stranaka u BiH razgovarao o reformama koje su potrebne kako bi se naredni izbori održili po novim pravilima.

"Kredibilitet izaslanika Palmera izgubljen je u procesu izborne reforme. Palmer je pokušao smiriti nacionaliste dok je vršio pritisak na probosanske političke stranke. Ova formula nije radila u prošlosti i neće raditi sada. Niko ne protivi izbornim reformama koje poboljšavaju integritet procesa, ali suština problema su izborni prijedlozi predvođeni HDZ-om koji će dodatno učvrstiti etničku podjelu BiH.

Ove predložene promjene nikada ne bi bile prihvaćene ni u jednoj drugoj demokratskoj zemlji. SAD bi trebalo da se vode principima koji se odnose na presude Europskog suda za ljudska prava protiv diskriminacije u izbornom procesu. Jedan pozitivan efekat Palmerovog pogrešnog postupanja sa situacijom bilo je ujedinjenje probosanskih političkih stranaka u zajedničkom stavu o izbornoj reformi. Ovo je mjesto gdje podršku SAD-a treba postaviti i nadograditi", kazao je američki profesor, autor i politički aktivista iz St. Louisa Patrick McCarthy.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije