Snaga Domovine / Husagić: Amerika i EU moraju djelovati protiv Milorada Dodika

26. 10. 2021. u 10:11:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Poslanik Socijaldemokratske partije Austrije u EU parlamentu Andreas
Schieder uputio je ovih dana oštre kritike prema europskoj komisiji i komesaru za proširenje i susjedstvo Oliveru Varhelyi zbog pasivnog odnosa prema zemljama zapadnog Balkana a posebno prema Bosni i Hercegovini.

"Pogledajte zadnja dešavanja u Bosni i korake koje čini Dodik. Ti koraci vode u moguće cijepanje zemlje. Ja ne razumijem pasivnost i nedjelovanje komisije. Mi moramo konačno djelovati i spriječiti da zbog nacionalizma čitav Balkan postane žarište", kazao je Schieder.

Osim kritika zbog nedjelovanja u slučaju Bosne i Hercegovine osvrnuo se i na nedemokratske prakse u susjednoj Srbiji pogotovo sto se tiče slobode medija.

Ovim povodom oglasio se i Ahmed Husagić, ispred Pokreta Snaga Domovine.
Husagić je Bosanac koji je bio donedavni koordinator integraciju austrijske političke partije SPD i jedan od čelnih ljudi bh. dijaspore toj zemlji.

"Smatram da je vrlo važno targetirati, a zatim koncentrisati i sinhronizovati kapacitete pro-bosanskohercegovačkih partija, ali i pojedinaca u pogledu zagovaranja u zapadnim zemljama kako bi protivustavno djelovanje radikalnih političkih partija i pojedinaca, na prvom mjestu mislim na SNSD-a i Milorada Dodika bilo spriječeno i sankcionisano. Mi ćemo kao Pokret pokrenuti određene aktivnosti u tom pravcu. Smatram da bez odlučne akcije Europske unije i Amerike djelovanje ovih radikalnih elemenata može dovesti do nesagledivih posljedica", istakao je Husagić.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (2)