Američke TV kuće prekinule Trumpovo obraćanje: Pogledajte zbog čega

1
Radiosarajevo.ba
Američke TV kuće prekinule Trumpovo obraćanje: Pogledajte zbog čega
Foto: EPA-EFE / Trump / Arhiva

Donald Trump sinoć je održao press konferenciju, a govor republikanskog kandidata i aktualnog predsjednika SAD-a, prekinulo je više TV kuća.

CNN, koji je banerima s "fact checkingom" usred pressa uživo pokušavao reagirati, Trumpov je govor nazvao "najneiskrenijim govorom u Trumpovoj historiji predsjedavanja".

MSNBC, ABC, CBS, CNBC i NBC su jednostavno prekinuli njegovo obraćanje. Reagirali su i Twitter i Facebook.

Trump je, naime, sinoć, bez ikakvog dokaza ili osnove, demokrate optužio za prevaru, navodeći kako pokušavaju "ukrasti izborre".

"Ako prebrojite legalne glasove, ja lagano pobjeđujem", kazao je, iako se glasovi i dalje legalno broje u brojnim državama, među kojima su ključne kao što su Pennsylvania, Nevada ili Georgia

Ni Trump ni Biden još uvijek nemaju dovoljno elektorskih glasova za pobjedu.

Ako niste vidjeli cijelu press konferenciju Donalda Trumpa, Guardian donosi neke od najvećih laži koje je sinoć izgovorio:

TRUMP: "Čujemo priče koje su horor priče ... Mislimo da će biti puno parnica jer imamo toliko dokaza i toliko dokaza."
ČINJENICE: Trump nije iznio nikakve dokaze o sistemskim problemima u glasanju ili brojanju.

TRUMP: "U Pennsylvaniji su demokratski partizani dopustili primanje glasačkih listića u državi tri dana nakon izbora - mi mislimo i puno više od toga - i broje one bez ikakvih poštanskih markica ili bilo kakve identifikacije."
ČINJENICE: Državni vrhovni sud, a ne “demokratski partizani”, naredio je da se glasački listići ispunjeni prije kraja izbornog dana mogu primiti do tri dana kasnije i još uvijek se broje.

TRUMP: "Demokrati iz Pensilvanije otišli su pred Vrhovni sud države kako bi pokušali zabraniti naše promatrače izbora"
ČINJENICE: Ovo je je laž. Trump u potpunosti lažno predstavlja sudski slučaj. Niko nije pokušao zabraniti promatrače izbora, s bilo koje strane.

TRUMP: "Našoj kampanji zabranjen je pristup praćenju bilo kojeg brojanja u Detroitu."
ČINJENICE: Ovo je laž. Glasački listići odsutni su prebrojani u centru kongresnog centra u kojem su postavljene 134 ploče za brojanje. Svakoj je stranci bio dopušten po jedan promatrač po odboru.

TRUMP: "Izbornim aparatom u Georgiji upravljaju demokrati."
ČINJENICE: Laž. Državne izbore nadgleda republikanac - državni tajnik Brad Raffensperger.

TRUMP: „Ako izbrojite legalne glasove, lako ću pobijediti. Ako izbrojite ilegalne glasove, oni će nam pokušati ukrasti izbore. "
ČINJENICE: Ovo je neutemeljeno. Ni Trumpovi pomoćnici u kampanji ni izborni dužnosnici nisu identificirali veliki broj "ilegalnih" glasova. Trump često govori da je glasanje putem pošte nelegitimno, ali to je učinjeno u skladu s državnim izbornim zakonima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije