Trump tokom brojanja glasova na izborima pokrenuo napad na demokratski proces

1
Radiosarajevo.ba
Trump tokom brojanja glasova na izborima pokrenuo napad na demokratski proces
Foto: EPA-EFE / Donald Trumo, arhiva

Facebook je saopštio da je ugašena veća grupa korisnika koji podržavaju aktuelnog predsjednika Donalda Trumpa.

Oni su objavljivali poruke u kojima se poziva na nasilje, te su iznosili neutemeljene optužbe za izbornu krađu, prenosi Al Jazeera Balkans.

Kompanija je saopštila i kako je ugašena pro-republikanska grupa nazvana Zaustavimo krađu.

Grupa je za samo jedan dan dobila 365.000 novih članova, odnosno za hiljadu ljudi svakih 10 sekundi.

Iz ove grupe se oglasio se njihov predstavnik Chris Barron koji je optužio Facebook da drugoj strani, tačnije pristalicama demokrata, tako nije dopušteno da se organizuju i komuniciraju preko te društvene mreže.

U postovima članova ove grupe sve do njenog brisanja sa platforme, uglavnom su se objavljivale neutemeljene optužbe da demokrate potkradaju republikanske glasove, prenosi Al Jazeera Balkans.

Američki predsjednik Donald Trump, suočen sve više s izbornim porazom kako odmiče brojanje glasova, u četvrtak je u Bijeloj kući pokrenuo nezabilježen napad na američki demokratski proces i bez ikakvih dokaza optužio demokrate, medije i finansijaše da mu kradu "glatko i uvjerljivo" osvojeni drugi mandat.

Rekao je da, ukoliko se broje samo legalni, glasovi, on je pobijedio.
Optužio je političke protivnike, demorkate, medije I druge za krađu njegove pobjede.

Kandidat demokrata za predsjednika SAD-a Joe Biden reagirao je na izjavu Donalda Trumpa da su izbori lažni, navodeći da niko neće uzeti demokratiju.

"Niko nam neće oduzeti našu demokratiju. Ni sada niti ikada. Amerika je dogurala daleko, izborila mnogo bitki i previše pretrpjela da bi se to dogodilo", napisao je Biden na Twitteru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije