Agonija radnika u nuklearnoj elektrani: 'Ne daju nam jesti, spavamo dva sata'

0
Radiosarajevo.ba
Agonija radnika u nuklearnoj elektrani: 'Ne daju nam jesti, spavamo dva sata'
Foto: EPA / Nuklearna elektrana Zaporožje

Radnici nuklearne elektrane koje su ruske snage uzele kao taoce navodno preživljavaju sa samo dva sata sna i jednim obrokom dnevno dok pokušavaju održavati pogone elektrane u radu, piše Mirror.

Ruske snage zauzele su u petak ukrajinsku nuklearnu elektranu Zaporožje i stavile osoblje koje vodi postrojenje pod svoje zapovjedništvo, izvijestilo je nuklearno nadzorno tijelo UN-a (IAEA).

Međunarodna agencija za atomsku energiju izjavila je da je 'izuzetno zabrinuta' zbog razvoja događaja u Zaporižju, najvećoj europskoj nuklearnoj elektrani.

Ministar Ramo Isak posjetio Srebrenicu: Obišao mezarje i odao počast žrtvama genocida

Ministar Ramo Isak posjetio Srebrenicu: Obišao mezarje i odao počast žrtvama genocida

Dužnosnici imaju poteškoća stupiti u kontakt s taocima nakon što su ruske snage blokirale sve vitalne komunikacijske kanale.

'Ukrajina kaže da je za svaku akciju upravljanja postrojenjem - uključujući mjere vezane uz tehnički rad šest reaktorskih jedinica - potrebno prethodno odobrenje ruskog zapovjednika', stoji u saopćenju IAEA-e.

'Ukrajina je također izvijestila da su ruske snage na tom mjestu isključile neke mobilne mreže i internet tako da se pouzdane informacije iz elektrane ne mogu dobiti normalnim komunikacijskim kanalima', dodaje se.

Ruske snage također su 24. februara zauzele postrojenja za potrošeno gorivo i radioaktivni otpad u Černobilu, pored sada ugašene elektrane.

Više od 200 ljudi, uključujući tehničko osoblje i čuvare, još uvijek su tamo od početka invazije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije