AFP se oprostio od Armana Soldina, objavili emotivni video

0
Radiosarajevo.ba
AFP se oprostio od Armana Soldina, objavili emotivni video
Foto: Predsjedništvo BiH / Arman Soldin

Francuska novinska agencija (AFP) oprostila se od Armana Soldina, reportera ove agencije koji je poginuo u utorak izvještavajući sa istoka Ukrajine.

"Arman Soldin rođen je u Sarajevu 1991. godine. Pobjegao je iz rata u BiH kao beba i zajedno sa svojom porodicom došao u Francusku. Od prvo dana ruske invazije na Ukrajinu bio je na prvim linijama rata. Od priča iz rovova sa ukrajinskim vojnicima, do priča običnih ljudi zahvaćenih ratom – njegove snimke su obišle svijet", napisao je AFP uz emotivni video.

Arman Soldin je rođen u Sarajevu i bio je jedan od prvih Bosanaca evakuiranih u Francusku početkom 1992. godine. Imao je samo 12 mjeseci.

Oglasili se iz OHR-a: Evo šta je Christian Schmidt rekao o napadu na povratnike u Gacku

Oglasili se iz OHR-a: Evo šta je Christian Schmidt rekao o napadu na povratnike u Gacku

Tečno je govorio francuski, engleski i italijanski, ali mu je bosansko naslijeđe bilo to koje mu je pomoglo na terenu u Ukrajini. Pridružio se AFP-u kao pripravnik u Rimu 2015. godine.

Ostavio je tako dobar utisak da je skoro odmah primljen.

Njegov prvi zadatak kao video novinara zateklo ga je u Londonu tog oktobra, baš na vrijeme da pokrije godine drame o Brexitu. Tokom izbijanja COVID-19 2020. godine, vratio se u Rim, ali je putovao okolo, tražeći priče čak i kada je sve bilo zatvoreno.

U Ukrajini ubijen reporter AFP-a (32) koji je rođen u Sarajevu

U Ukrajini ubijen reporter AFP-a (32) koji je rođen u Sarajevu

"Uvijek bi nešto našao", rekao je jedan kolega.

Bio je dio prvog tima AFP-a koji je poslan u Ukrajinu nakon početka ruske invazije 24. februara 2022., a stigao je dan poslije početka invazije. Arman Soldin je od septembra i živio u Ukrajini.

Soldin je stradao nakon granatiranja u blizini Chasiv Yara, rekli su kolege AFP-a koji su svjedočili incidentu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije