Emmanuel Macron se oglasio nakon pogibije novinara bosanskog porijekla

0
Radiosarajevo.ba
Emmanuel Macron se oglasio nakon pogibije novinara bosanskog porijekla
Foto: Twitter / Arman Soldin

Novinar francuske agencije AFP Arman Soldin, koji je rođen u Sarajevu, poginuo je u utorak izvještavajući sa istoka Ukrajine.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron oglasio se na Twitteru nakon što je objavljena informacija o pogibiji novinara.

"U Ukrajini je ubijen novinar Agence France-Presse, jedan naš sunarodnjak, Arman Soldin. S hrabrošću, od prvih sati sukoba bio je na frontu kako bi utvrdio činjenice. Da nas obavijesti. Dijelimo bol njegovih najmilijih i svih njegovih kolega", napisao je Macron.

Prije 32 godine osujećen napad JNA na Predsjedništvo i Skupštinu BiH

Prije 32 godine osujećen napad JNA na Predsjedništvo i Skupštinu BiH

Iz AFP-a navode kako je Soldin, koji je bio njihov videokoordinator za Ukrajinu, ubijen u raketnom napadu u blizini Chasiv Yara, potvrdile su njegove kolege iz AFP-a koje su svjedočile incidentu.

Napad se dogodio u predgrađu Chasiv Yara, u blizini Bakhmuta, epicentra borbi u istočnoj Ukrajini nekoliko mjeseci.

"Njegova smrt užasan je podsjetnik na rizike i opasnosti s kojima se svakodnevno suočavaju novinari prateći sukob u Ukrajini", rekao je šef agencije AFP Fabrice Fries, povodom smrti Armana Soldina.

U Ukrajini ubijen reporter AFP-a (32) koji je rođen u Sarajevu

U Ukrajini ubijen reporter AFP-a (32) koji je rođen u Sarajevu

Rođen u Sarajevu 1991. godine, Soldin je bio francuski državljanin. Počeo je raditi za AFP kao pripravnik u dopisništvu u Rimu 2015. godine, a kasnije je angažiran u Londonu. Bio je dio prvog tima AFP-a koji je poslan u Ukrajinu nakon početka ruske invazije 24. februara 2022. godine, a stigao je sljedećeg dana. Soldin je od septembra živio u Ukrajini, vodeći izvještavanje tima i redovito putujući na prve linije fronta na istoku i jugu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije