Denis Bećirović izrazio saučešće porodici Armana Soldina: 'Veliki gubitak za novinarsku profesiju'

0
Radiosarajevo.ba
Denis Bećirović izrazio saučešće porodici Armana Soldina: 'Veliki gubitak za novinarsku profesiju'
Foto: Predsjedništvo BiH / Arman Soldin

Novinar francuske agencije AFP Arman Soldin, koji je rođen u Sarajevu, poginuo je u utorak izvještavajući sa istoka Ukrajine.

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović izrazio je saučešće porodici i kolegama videoreportera agencije France-Presse Armana Soldina, ubijenog u Ukrajini tokom obavljanja profesionalne dužnosti.

"Arman Soldin, rođen u Bosni i Hercegovini, bio je novinar posvećen svojoj profesiji, koji je od početka ruske agresije na Ukrajinu hrabro izvještavao javnost iz te zemlje. Zanemarujući vlastitu sigurnost, od prvog dana obilazio je linije fronta, izvršavajući svoj novinarski zadatak, kako bi utvrdio činjenice i prikazao slike razaranja i stradanja u Ukrajini.

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Armanova pogibija bolni je podsjetnik na opasnost koja prijeti novinarima i svim medijskim zaposlenicima u područjima zahvaćenim ratnim sukobima. Ovo je veliki gubitak i za Republiku Francusku, čiji je Arman Soldin bio državljanin, kao i za cjelokupnu novinarsku profesiju.

U ovim trenucima, u mislima smo sa porodicom Armana Soldina, njegovim prijateljima i kolegama kojima izražavam najiskrenije saučešće", navodi se u saopćenju.

Iz AFP-a navode kako je Soldin, koji je bio njihov videokoordinator za Ukrajinu, ubijen u raketnom napadu u blizini Chasiv Yara, potvrdile su njegove kolege iz AFP-a koje su svjedočile incidentu.

Ko je bio Arman Soldin, AFP-ov reporter, Bosanac koji je poginuo u Ukrajini

Ko je bio Arman Soldin, AFP-ov reporter, Bosanac koji je poginuo u Ukrajini

Napad se dogodio u predgrađu Chasiv Yara, u blizini Bakhmuta, epicentra borbi u istočnoj Ukrajini nekoliko mjeseci.

"Njegova smrt užasan je podsjetnik na rizike i opasnosti s kojima se svakodnevno suočavaju novinari prateći sukob u Ukrajini", rekao je šef agencije AFP Fabrice Fries, povodom smrti Armana Soldina.

Rođen u Sarajevu 1991. godine, Soldin je bio francuski državljanin. Počeo je raditi za AFP kao pripravnik u dopisništvu u Rimu 2015. godine, a kasnije je angažiran u Londonu. Bio je dio prvog tima AFP-a koji je poslan u Ukrajinu nakon početka ruske invazije 24. februara 2022. godine, a stigao je sljedećeg dana. Soldin je od septembra živio u Ukrajini, vodeći izvještavanje tima i redovito putujući na prve linije fronta na istoku i jugu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije