Afganistan: SAD ima kapacitet za evakuaciju preostalih Amerikanaca

0
Fena
Afganistan: SAD ima kapacitet za evakuaciju preostalih Amerikanaca
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Kabul

Sjedinjene Američke Države imaju kapacitete za evakuaciju još 300 američkih građana iz Afganistana koji žele otići prije isteka roka, 31. augusta, rekli su visoki funkcioneri američke administracije u nedjelju, dok je još jedan napad američkih bespilotnih letjelica na osumnjičene militante Islamske države (ISIL-K) naglasio ozbiljnu prijetnju posljednjih dana rata.

"Ovo je najopasnije vrijeme u već izuzetno opasnoj misiji ovih posljednjih nekoliko dana", rekao je državni sekretar Antony Blinken, nedugo prije potvrde američkog zračnog napada u glavnom gradu Afganistana, Kabulu.

Tok evakuacije Amerikanaca nastavio je korak čak i kad je novo sigurnosno upozorenje State Departmenta, objavljeno nekoliko sati prije vojne akcije, upućivalo ljude da odmah napuste područje zračne luke "zbog određene, vjerodostojne prijetnje".

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost, Jake Sullivan, rekao je da za one građane SAD -a koji nastoje odmah napustiti Afganistan „imamo kapacitet da 300 Amerikanaca, što je otprilike broj za koji mislimo da preostaje, dođu u aerodrom i dobiju mjesto u avionima u preostalom vremenu. Jučer smo se evakuirali više od tog broja. Dakle, sada postoji prilika da američki građani dođu, budu primljeni na aerodromu i budu evakuirani sigurno i efikasno".

Sullivan je rekao da SAD trenutno ne planira imati stalnu prisutnost ambasade u Kabulu nakon konačnog povlačenja američkih trupa, prenosi agencija AP.

Podsjetimo, nekoliko raketa ispaljeno je i u ponedjeljak ujutro na međunarodni aerodrom u Kabulu, no presreo ih je proturaketni sistem, potvrdio je za agenciju Reuters američki oficir.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije