Rok se bliži / Afganistan: SAD ima kapacitet za evakuaciju preostalih Amerikanaca

30. 08. 2021. u 10:36:00 Fena

Shares: 0

Sjedinjene Američke Države imaju kapacitete za evakuaciju još 300 američkih građana iz Afganistana koji žele otići prije isteka roka, 31. augusta, rekli su visoki funkcioneri američke administracije u nedjelju, dok je još jedan napad američkih bespilotnih letjelica na osumnjičene militante Islamske države (ISIL-K) naglasio ozbiljnu prijetnju posljednjih dana rata.

"Ovo je najopasnije vrijeme u već izuzetno opasnoj misiji ovih posljednjih nekoliko dana", rekao je državni sekretar Antony Blinken, nedugo prije potvrde američkog zračnog napada u glavnom gradu Afganistana, Kabulu.

Tok evakuacije Amerikanaca nastavio je korak čak i kad je novo sigurnosno upozorenje State Departmenta, objavljeno nekoliko sati prije vojne akcije, upućivalo ljude da odmah napuste područje zračne luke "zbog određene, vjerodostojne prijetnje".

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost, Jake Sullivan, rekao je da za one građane SAD -a koji nastoje odmah napustiti Afganistan „imamo kapacitet da 300 Amerikanaca, što je otprilike broj za koji mislimo da preostaje, dođu u aerodrom i dobiju mjesto u avionima u preostalom vremenu. Jučer smo se evakuirali više od tog broja. Dakle, sada postoji prilika da američki građani dođu, budu primljeni na aerodromu i budu evakuirani sigurno i efikasno".

Sullivan je rekao da SAD trenutno ne planira imati stalnu prisutnost ambasade u Kabulu nakon konačnog povlačenja američkih trupa, prenosi agencija AP.

Podsjetimo, nekoliko raketa ispaljeno je i u ponedjeljak ujutro na međunarodni aerodrom u Kabulu, no presreo ih je proturaketni sistem, potvrdio je za agenciju Reuters američki oficir.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA