Turska ne može preuzeti teret novih izbjeglica, poručio Mevlut Cavusoglu

0
Hina
Turska ne može preuzeti teret novih izbjeglica, poručio Mevlut Cavusoglu
Foto: Twitter / Heiko Mass i Mevlut Cavusoglu nakon sastanka

Događaji u Afganistanu zabrinjavaju Europsku uniju koja se boji ponavljanja izbjegličke krize iz 2015. godine kada je blizu milion ljudi u bijegu od rata i siromaštva s Bliskog istoka prešlo iz Turske u Grčku na putu prema sjeveru Europe.

Da zaustavi prodor izbjeglica EU je 2016. postigla dogovor s Turskom da prihvati Sirijce koji bježe od rata u domovini u zamjenu za milijarde eura za izbjegličke projekte.

Mevlut Cavusoglu rekao je u nedjelju da će Europa i zemlje regije biti pogođene ako se migracije iz Afganistana pretvore u krizu i da bi trebalo izvući pouku iz sirijske izbjegličke krize.

Najveći sarajevski poeta: Deset razloga zbog kojih ćemo zauvijek pamtiti Abdulaha Sidrana

Najveći sarajevski poeta: Deset razloga zbog kojih ćemo zauvijek pamtiti Abdulaha Sidrana

Heiko Mass i Mevlut Cavusoglu nakon sastanka - undefined

Foto: Twitter: Heiko Mass i Mevlut Cavusoglu nakon sastanka

"Turska je izvršila svoje moralne i humanitarne odgovornosti u vezi migracija", rekao je Cavusoglu na zajedničkoj konferenciji za novinare održanoj s njemačkim kolegom Heikom Maasom.

"Ne dolazi u obzir da preuzmemo dodatni teret izbjeglica", rekao je Cavusoglu.

U Turskoj se trenutno nalazi najveća svjetska izbjeglička populacija od 3,7 miliona sirijskih izbjeglica, uz dodatnih oko 300.000 Afganistanaca. Turska postrožuje mjere na istočnoj granici da spriječi prijelaze u očekivanju novog migrantskog vala iz Afganistana.

Maas je rekao da je Njemačka zahvalna Turskoj na ponudi da nastavi pomagati u upravljanju aerodromom u Kabulu nakon povlačenja NATO-a, i da je Njemačka to spremna financijski i tehnički podržati.

"U našem je interesu osigurati da kolaps u Afganistanu ne destabilizira cijelu regiju", naveo je u saopćenju. Maas je na turneji tokom koje će posjetiti Tursku, Uzbekistan, Tadžikistan, Pakistan i Katar kako bi pokazao njemačku podršku zemljama koje će vjerovatno pretrpjeti posljedice krize u Afganistanu.

Grčka je završila podizanje 40 kilometara duge ograde i nadzornog sistema kako bi spriječila migrante koji uspiju ući u Tursku da pokušaju stići do Europske unije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije