Abazović: Ne treba očekivati promjenu politike SAD-a prema BiH

Naim Kavazić
Abazović: Ne treba očekivati promjenu politike SAD-a prema BiH
Facebook / Prof. dr. Dino Abazović
Tijesna izborna utrka vodila se tokom noći u Sjedinjenim Američkim Državama. Ovu svjetsku silu iz Ovalnog ureda Bijele kuće vodit će Donald Trump.

Kako je za portal Radiosarajevo.ba kazao prof. dr. Dino Abazović s Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, i ovaj put se, kao mnogo puta do sada, pokazalo da izborne ankete ne moraju biti tačne što se tiče projekcije rezultata izbora.

"Američki izborni sistem je vrlo specifičan, s obzirom na koji način se obrađuju glasovi, tako da su se ankete koje su sve vrijeme tokom izborne kampanje davale prednost Hillary Clinton, na kraju pokazale kao nerelevantne", rekao je prof. Abazović.

Abazović smatra da se nikada u historiji nije desilo da se na izborima u Americi pojave ovako dva loša kandidata.

"Gledajući ukupno biračko tijelo, rezultati izbora u SAD-u i ne treba da čude jer su male nijanse, u posljednjim danima izborne kampanje, dale prednost Donaldu Trumpu", ističe profesor sa sarajevskog FPN-a.

Prema mišljenju našeg sagovornika, postizborna politika novog šefa Bijele kuće zasigurno će biti drukčija u odnosu na sve ono što je on propagirao u toku svoje izborne kampanje.

"Moramo se podsjetiti ne tako davne historije, kada su mnogi u svijetu s podsmijehom gledali na kandidaturu Georgea W. Busha i njegovu političku kampanju, da bi nakon što je on izabran za predsjednika SAD-a, upravo promijenili mišljenje jer je njegova politička agenda poprimila drukčije dimenzije."podsjeća Abazović.

Za kraj, profesor s Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Dino Abazović zaključuje kako je pitanje Balkana za velike sile malo kompleksnije.

"Ono se ne može posmatrati kroz jednu, dvije ili tri zemlje, nego se gleda u geopolitičkom smislu kroz prisutnost Rusije, Turske i na kraju kroz euroatlantsko integriranje zemalja koje još uvijek nisu članice NATO saveza. U tom smislu, ne treba očekivati u ranoj fazi predsjedničkog mandata Donalda Trumpa značajnije promjene politike prema Bosni i Hercegovini ali i prema Balkanu", zaključuje profesor.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije