Kako je Donald Trump izabran za 45. predsjednika SAD-a

Anadolija
Kako je Donald Trump izabran za 45. predsjednika SAD-a
AA / Infografika
Prema rezultatima predsjedničkih izbora, republikanski kandidat Donald Trump izabran je za novog lidera SAD-a.

Trump je, nakon prebrojanih glasova u Wisconsinu gdje je dobio još deset elektorskih glasova, osvojio više od 270 koliko mu je bilo potrebno da postane 45. predsjednik SAD-a. 

Demokratska kandidatkinja Hillary Clinton do ovog momenta ima 218 elektorskih glasova.

Trump je prema preliminarnim rezultatima pobijedio u ključnim državama Floridi, Ohiju i Sjevernoj Karolini. Republikanac je također osvojio 20 elektorskih glasova i u Pennsylvaniji, koja od 1988. godine nije glasala za predsjednika iz redova republikanaca. 

Infografika - Kako je Donald Trump izabran za 45. predsjednika SAD-a

Žene za Clinton, muškarci za Trumpa

Važnu pobjedu Clinton je ostvarila u Virginiji, Kaliforniji i Nevadi, a oba kandidata pobijedila su državama u kojima su njihovi uspjesi već predviđeni. 

Izlazne ankete potvrdile su duboku podijeljenost među biračima koja je obilježila i ovogodišnju kampanju. Žene širom zemlje masovno su podržale Clinton, dok su muškarci češće podržavali Trumpa. Istovremeno, više od polovine bijelaca podržalo je republikanca, dok je gotovo devet od deset crnaca i dvije trećine Hispanoamerikanaca glasalo za demokratsku kandidatkinju.

U Sjedinjenim Američkim Državama u utorak su održani predsjednički izbori na kojima je 230 miliona registriranih birača odlučivalo o novom predsjedniku, nasljedniku Baracka Obame, nakon duge predsjedničke kampanje koja je počela prije više od godinu dana.

Amerikanci su birali 45. predsjednika i 48. potpredsjednika. Američki glasači su birali između četiri kandidata - demokrate je predstavljala bivša ministrica vanjskih poslova Hillary Clinton, republikance biznismen Donald Trump, liberale Gary Johnson, a zelene Jill Stein.

Ko je Donald Trump?

Donald John Trump rođen je 14. juna 1946., u njujorškom okrugu Queens. Ovaj američki poduzetnik je i televizijski producent i voditelj te političar njemačko-škotskog porijekla.

Od 1971. godine vrši funkciju generalnog direktora Trump organizacije (The Trump Organization), mješovitog koncerna sa nekoliko desetina hiljada zaposlenih. Kao tajkun u oblasti nekretnina i industrije zabave, ovaj milijarder je u medijima dostigao veliku popularnost i prepoznatljivost, a njegovo ime postalo je i tržišna marka, pogotovo po njemu nazvanim neboderima Trump Towers.

Nakon televizijskih emisije, poput The Apprentice, još više je povećao svoju popularnost, te danas spada među najpoznatije poslovne ljude u SAD.

U junu 2015. najavio je da će učestvovati u predsjedničkoj utrci na predsjedničkim izborima u SAD 2016. kao kandidat Republikanske stranke. Njegove kontroverzne izjave o ilegalnom useljavanju, naročito nakon izjave o zastupanju zabrane ulaska muslimanima u Ameriku, izazvale su međunarodnu pažnju.

U unutarstranačkoj kampanji Republikanske stranke za kandidata na izborima 2016, prema anketama, vodio je konstantno od kraja jula 2015. te je od početka procesa unutarstranačkog glasanja u februaru 2016. u brojnim saveznim državama stekao znatnu prednost u odnosu na stranačke protukandidate.

Nakon što su se početkom maja 2016. njegovi protukandidati Ted Cruz i John Kasich povukli za republikansku nominaciju na predsjedničkim izborima u SAD-u, Trump je 19. jula 2016. zvanično proglašen za republikanskog kandidata na izborima za Predsjednika SAD-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije