Amerikanci su izabrali: Donald Trump je novi predsjednik SAD-a

Radiosarajevo.ba
Amerikanci su izabrali: Donald Trump je novi predsjednik SAD-a
Tijesna izborna utrka vodila se tokom noći u Sjedinjenim Američkim Državama. Stav većine Amerikanaca sada je jasan. Ovu svjetsku silu iz Ovalnog ureda Bijele kuće vodit će Donald Trump.

U ovom trenutku Trump ima 276 elektora, a za pobjedu mu je trebalo 270 elektora, javlja Guardian. Još se čeka na projekciju Guardiana za Michigan i Arizonu, no već je jasno kako je izborna utrka završila.

S druge strane, Hillary Clinton ima 218 elektora. Iz štaba Hillary Clinton poručili su kako se ona danas neće obratiti javnosti, nego će umjesto toga čekati službenu objavu rezultata.

Put Donalda Trumpa od najave kandidature do današnjih izbora trajao je 511 dana.

Kandidaturu je najavio 16. juna 2015. godine sloganom "Make America Great Again" (Učinimo Ameriku ponovo velikom).

Donald Trump, čovjek bez političkog iskustva, koji tokom izbornog procesa nije imao ni izborni ured prkosio je anketama koje su samo malo ranije prognozirale pobjedu Hillary Clinton.

Donald John Trump predsjednički kandidat Republikanske stranke je američki poduzetnik i političar. Od 1971. godine obavlja funkciju generalnog direktora Trump organizacije (The Trump Organization), mješovitog koncerna s nekoliko desetina hiljada zaposlenih.

Kao tajkun u oblasti nekretnina i industrije zabave, ovaj ekstrovertni milijarder je u medijima dostigao veliku popularnost i prepoznatljivost, a njegovo ime postalo je i tržišna marka, pogotovo po njemu nazvanim neboderima, Trump Towers. Nakon televizijskih emisija, poput The Apprentice, još više je povećao svoju popularnost, te danas spada među najpoznatije poslovne ljude u SAD-u, navodi se u biografiji predsjedničkog kandidata Republikanske stranke.

U junu 2015. najavio je da će učestvovati u predsjedničkoj utrci za ovogodišnje izbore u SAD-u kao kandidat Republikanske stranke. Njegove kontroverzne izjave o ilegalnom useljavanju, naročito nakon izjave o zastupanju zabrane ulaska muslimanima u Ameriku, izazvale su međunarodnu pažnju i brojne reakcije.

Donald Trump je četvrto od petero djece trgovca nekretninama Fredericka Trumpa ml. i njegove supruge Mary Anne MacLeod (1912–2000). Njihovo porijeklo vodi sa škotskog otoka Lewis. S očeve strane, baka i djed su mu bili Frederick Trump i Elisabeth Christ iz Kallstadta u regiji Pfalačka (tada dio kraljevine Bavarske), koji su odselili u Ameriku. I otac proizvođač kečapa Henry John Heinz, vodi porijeklo iz istoga grada, a njegova majka Charlotte Luise je djevojački Trump. U jednom intervjuu Trump je ponosno istaknuo svoje njemačko porijeklo. Međutim, Trump je 1987. u svojoj autobiografskoj knjizi Vještina dogovora (The Art of the Deal) tvrdio da je njegov djed porijeklom iz Švedske, čime je nastavio fikciju svog oca iz vremena Drugog svjetskog rata.

Donald je pohađao vojnu akademiju New York, gdje je živio u internatu. Tamo je iskazao izuzetna sportska dostignuća. Nakon toga studirao je ekonomiju na univerzitetu Fordham u New Yorku od 1964. do 1966. a od 1966-1968. pohađao je prestižnu školu Wharton u Philadelphiji, gdje je i diplomirao. Tamo se Trump nije posebno isticao, niti je učestvovao na, tada masovnim i "popularnim", demonstracijama protiv rata u Vijetnamu. Umjesto toga, već tada je slijedio svoj "zacrtani" cilj da postane "kralj nekretnina" u New Yorku, u kojem je i kupio prve kuće i renovirao ih.

Oženio se 1977. s češkom manekenkom Ivanom Marijom Zelníčkovom. Iz tog braka rođeni su njegovi sinovi Donald mlađi, zvani Don (1977.) i Eric (1984.) kao i kćerka Ivanka (1981). Razveli su se 1992. godine. Trump se kratko viđao s Carlom Bruni. Od 1993. do 1996. bio je oženjen s glumicom Marlom Maples, s kojom ima kćerku Tiffany (1993).

Od 2005. Donald oženjen je manekenkom slovenskog porijekla Melanijom rođ. Knauss. Njihov zajednički sin Barron William rođen je 2006. godine. Njegovi najstariji sinovi Don i Eric kao i kćerka Ivanka su danas na vodećim pozicijama porodičnog koncerna The Trump Organization. Ivanka Trump gradi karijeru kao model. Osim toga, Donald ima i sedmero unučadi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije